Kuinka selviytyä kulttuurishokista?

Kun on tiedostanut arjen alkamisen uudessa maassa ja käynyt mahdollisesti syvälläkin kulttuurishokin aiheuttamassa lamaannuksessa, on aika aloittaa kiipeäminen pienin askelin kohti sopeutumista. Ajatuksissa kannattaa keskittyä ennen kaikkia maasta saatuihin positiivisiin kokemuksiin. Mikäli kielitaidossasi on vielä parannettavaa, kannattaa ilmoittautua kielikurssille ja muutenkin etsiä aktiivisesti mahdollisuuksia ottaa osaa erilaisiin sosiaalisiin aktiviteetteihin, jotta tutustuisi paikallisiin ihmisiin paremmin. Tutustu tapaamiisi uusiin ihmisiin yksilöinä, älä kulttuurin stereotyyppisinä edustajina.

Voit myös perehtyä maan historiaan ja politiikkaan sekä pohtia, miksi asiat ovat maassa juuri tietyllä tavalla. Myös kylmän tervejärkinen ajattelu auttaa: Selviydyt kyllä, tämä ei ole maailmanloppu! Elämä on erilaista kuin kotimaassa, mutta ei välttämättä parempaa tai huonompaa.

Ennakkoon varautuminen on kaiken a ja o

Kulttuurisokkia voi ennaltaehkäistä parhaiten hankkimalla aktiivisesti tietoa kohdemaasta ja sen kulttuurista sekä uudesta työpaikasta. Kannattaa jo etukäteen olla tietoinen siitä, että uudessa maassa tulee kyetä joustamaan ja vähitellen sopeutumaan. Kohdemaan kulttuuri ei tule muuttumaan sinun vuoksesi. On hyvä, jos voit saada uudelta työpaikaltasi ”kummin”, joka opastaa sinua ja vastailee kysymyksiisi. Kannattaa kysyä! Hyvä ajatus on myös olla yhteydessä muihin samaan maahan muuttaneisiin suomalaisiin ja kysellä heidän kokemuksistaan.