Mitä työleirit ovat? Entä muu vapaaehtoistyö?

Eräs varteenotettava vaihtoehto ulkomaille työhön lähtemistä suunnittelevalle ovat kansainväliset työleirit. Alliansin ja Kansainvälisen Työleirijärjestön kautta työleireille lähtee vuosittain kymmeniä innokkaita suomalaisia, joista joillekin työleireistä tulee lähes jokavuotinen perinne.

Työleirit ovat tavallisesti kestoltaan muutamasta viikosta pisimmillään muutamaan kuukauteen. Niitä järjestetään eri puolilla maailmaa, mutta valtaosa leireistä on kuitenkin Euroopan eri maissa ja kesäaikaan. Kohdemaan kieltä työleiriläisen ei tarvitse kaikissa tapauksissa osata ja kielitaidoksi riittääkin näin auttava englannintaito. Jokaisella leirillä on osanottajia korkeintaan parisenkymmentä, joten työporukka on melko pieni, ja siksi myös varsin toimiva kokonaisuus. Leiriläisten ikäjakauma vaihtelee, mutta pääsiassa työleiriläiset ovat iältään alle 30-vuotiaita.

Työn luonne on yleishyödyllinen, eli se tehdään jonkin kohdemaan yleishyödyllisen tahon, vaikkapa kunnan tai kunnan jonkin sektorin, hyväksi. Siksi ohjelmassa voi olla luonnonsuojelutehtäviä, rakennusten entisöimistä, toimintaa lastenkodilla, organisointia musiikkifestivaaleilla tai vaikkapa avustamista arkeologisilla kaivauksilla.

  1. Työ itsessään ei olekaan välttämättä se oleellisin asia leirille lähtiessä, vaan yhdessäolo, tutustuminen toisen maan oloihin ja osaltaan myös vapaa-aika ja rentoutuminen. Leiriläiset eivät saa työstään palkkaa, mutta majoitus ja ruoka annetaan tavallisesti työpanosta vastaan. Ruoka tehdään itse ja majoituksen tasokin voi olla hyvin alkeellinen &8211; mahdollisesti telttamajoituskin tulee kysymykseen. 30-40 tuntiset työviikot, joihin kuuluvat yleensä vapaat viikonloput antavat työleiriläiselle mahdollisuuden myös vapaa-ajanviettoon, eikä työstä tule näin ainakaan liiallisia suorituspaineita.
  2. Ulkomailla &8211; kuten kotimaassakin &8211; on tarjolla myös monia muita vapaaehtoistyön vaihtoehtoja. Vanhusten, lasten ja nuorten parissa toimiminen, työttömien, orpojen ja vähäosaisten auttaminen sekä muu vastaava toiminta on vapaehtoistyössä keskeisellä sijalla. Miksipä et lähtisi katulapsityöhön Brasiliaan tai orpokotitoimintaan entisen Jugoslavian alueelle.
Vapaaehtoistyöhön päästäkseen on työnhakijan paras ottaa ensin yhteyttä johonkin Suomessa toimivaan vapaaehtoistyötä organisoivaan tahoon, kuten Amnesty Internationaliin, Unicefiin, Suomen Punaiseen Ristiin tai vaikkapa kehitysmaavaihto-ohjelmasta huolehtivaan järjestöön, KEPAan. Näin hakija voi kartoittaa eri maavaihtoehtoja ja työpaikkatarjontaa vapaaehtoistoiminnan kentällä sekä saada käytännön neuvoja työhön hakeutumiseksi.