Millaisella kielitaidolla pärjää?

Syitä lähteä ulkomaille töihin sekä elämäntilanteita, joista sinne lähdetään, on varmasti yhtä monta kuin lähtijöitäkin. Siksi kielitaitosuosituksista ja -vaatimuksista ei voi antaa yleistä, jokaiseen matkaajaan ja matkakohteeseen pätevää ohjetta. Edellytykset riippuvat pääasiassa työn laadusta ja kohdemaasta.

Jos pääsyy ulkomaille lähtöön on halu vaihtaa maisemaa, tulee valinnan kohdemaasta useimmiten tehneeksi jo hankitun kielitaidon perusteella. Tällöin kannatta pitää mielessä seuraava ohjesääntö: mitä paremmin hallitset paikallisen kielen työnhakuvaiheessa, sitä vaativampiin tehtäviin sinulla on mahdollisuus päästä.

Kielitaito kehittyy huimasti käytännön kontakteissa paikallisten kanssa, joten jos kukkaron nyörit antavat periksi, voi työnhaun aloittaa vasta paikan päällä jonkin aikaa kieltä omaksuttuaan. Meillä suomalaisilla on usein korkea kynnys ylitettävänä, kun suu tulisi ensi kertaa avata vieraalla kielellä, joten käytännön harjoittelu ennen työhaastattelua ei ole pahitteeksi.

  1. Vaativammissa kansainvälisissä tehtävissä vaaditaan yleensä sekä erinomaista englannin että kohdemaan kielen hallintaa. Tällaisiin tehtäviin hakeuduttaessa kannattaa valmistautuminen aloittaa hyvissä ajoin &8211; mahdollisesti useampi vuosi etukäteen. Joihinkin tehtäviin vaaditaan kielitaidosta virallinen todistus, jonka suorittamiseen vaadittavien taitojen omaksuminen saattaa viedä kauankin.
Mikäli lähtöäsi motivoi esimerkiksi paikallinen poikaystävä tai silkka seikkailunhalu, saattaa kohdemaan kieli olla sinulle täysin vieras. Toivoa työmahdollisuuksista ei kuitenkaan tällöinkään kannata menettää, sillä toisin kuin Suomessa, ainakin Euroopan suurissa kaupungeissa on innokkaalle hakijalle tarjolla monenlaista tehtävää esimerkiksi vaatekaupoissa ja kahviloissa. Paikallisen kielen hallitseminen ei ole kaikkiin paikkoihin aivan välttämätön edellytys, kunhan tulee toimeen englannilla.
  1. Loistavaa tilaisuutta kielitaidon kartuttamiseen ei kannata ulkomailla eläessään jättää käyttämättä missään tapauksessa. Arkielämä vieraassa maassa yhdistettynä paikallisiin kielikursseihin on ehdottomasti tehokkain tapa omaksua vieras kieli &8211; lähtökohdista riippumatta.