Eri raaka-aineisiin yhdistettävä perusjuustokastike

  • 2 rkl voita
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 5 dl maitoa
  • 1 pussi (150 g) voimakkaan makuista juustoraastetta
  • 1/4 tl valkopippuria
  • 0,5 tl mustapippurirouhetta
  • Ripaus hienoksi jauhettua maustepippuria
Kiehauta jauhot voissa kattilassa ja lisää maito vähitellen samalla sekoittaen. Kuumenna sekoittaen, kunnes kastike alkaa kiehua ja sen jälkeen alenna lämpöä ja anna kiehua muutama minuutti välillä sekoittaen. Lisää juusto ja sekoita, kunnes se on sulanut, sekä lisää kastikkeen joukkoon halutessasi hienonnettuja maustevihanneksia tai -yrttejä, suikaloitua tai kuutioitua palvikinkkua (100 g), kovaksi keitettyä, hienonnettua kananmunaa (2 kpl) tai sulatettuja ja valutettuja katkarapuja (200 g). Tarjoa kastiketta esim. keittyjen kasvisten ja paistetun kalan tai jauhelihapihvien kanssa.