Apinamainen seurakoira

Millainen affenpinseri on ulkomuodoltaan?

Affenpinseristä saattaa tulla mieleen pieni, koiramainen apina sen naaman perusteella. Se lasketaan kuuluvaksi snautseri-pinserirotuihin. Rodun ruumiinrakenne on neliömäinen. Säkäkorkeus on 25–30 senttiä ja paino vaihtelee neljästä kuuteen kiloon. Pään muoto on pyöreä sekä otsa on hyvin korostunut. Affenpinserin kirsun tulee olla aina musta ja myös mahdollisimman pyöreä. Silmät ovat pyöreanmutoiset ja ideaalisti väriltään mahdollisimman tummat. Silmiä myös kehystävät hieman turkkia pidemmät karvat. Korvat ovat pystyt ja varsin pienikokoiset. Affenpinserin kaula on lyhyt ja vahvarakenteinen. Affenpinseri on pääasiassa väriltään musta, mutta myös harmaita karvoja voi olla kasvojen turkin joukossa ja rotumääritelmä sallii sen. Aluskarva on myös mustaa.

Millainen affenpinseri on luonteeltaan?

Affenpinseri on tyypillisesti hyvin uskollinen omistajallensa. Se ei juurikaan kiinnitä huomiota vieraisiin, vaan suhtautuu heihin tyynesti. Affenpinserin muita ominaisuuksia ovat itsepäisyys ja valppaus. Affenpinserille on ominaista myös varsin nopeasti tapahtuvat mielialanvaihdokset ja nopeasti tapahtuva innostuminen - koira saattaa olla yhtenä hetkenä hyvin rauhallinen, mutta jo pian riehakkaasti leikissä mukana. Affenpinseri on lähes ainoastaan nykyään seurakoira, mutta sen kanssa voi toki harrastaa monipuolisesti. Affenpinserin kanssa voi käydä agilityssä ja tokossa, joiden suosio onkin viime vuosina hieman kasvanut affenpinsereiden omistajien keskuudessa.

Millainen on affenpinserin historia?

Affenpinserin juuret ovat eteläsaksassa, jossa rotu toimi kotikoirana. Rodun esi-isiä kuvattiin ensimmäisen kerran 1400-ja 1500-luvuilla. Tuolloin Albrecht Dürerin puupiiroksissa kuvattiin affenpinseria paljon muistuttavaa rotua. Affenpinseri on kotikoiran lisäksi ollut myös hyätykäytössä, sillä se, kuten muutkin snautseri-pinserirodut, oli rottakoira sekä myös vahti. Rotumääritelmä laadittiin ensimmäisen kerran vuonna 1900 Saksassa. Nykyisin affenpinseri on varsin harvinainen alkuperämaassaan, mutta kasvattajia löytyy sekä Euroopasta ja Yhdysvalloista. Suomeen ensimmäiset affenpinserit saapuivat vuonna 1987. Sen jälkeen koiria on rekisteröity noin 20 yksilöä vuosittain.