Suomessa varsin harvinainen koirarotu

Millainen musta norjanhirvikoira on ulkomuodoltaan?

Musta norjanhirvikoira on ulkonäöltään tyypillinen pystykorviin kuuluvan koiran näköinen. Sen ruumis on neliömäinen ja voimakas rakenteeltansa. Nimensä veroisesti turkki on väritykseltään aina musta, mutta valkoinen varpaissa ja rinnassa kuitenkin sallitaan. Korvat ovat pystyt ja häntä on kiepillä selän päällä. Säkäkorkeus on noin 43–49 senttiä, nartut ovat pääsääntöisesti uroksia pienempikokoisia.

Millainen musta norjanhirvikoira on luonteeltaan?

Musta nojanhirvikoira on hyvin tarmokas. Se on täynnä energiaa ja on myös peloton. Ne kaikki ovat oikein hyviä ominaisuuksia etenkin kun kyseessä on metsästyskoira. Mustaa norjanhirvikoiraa käytetäänkin varsin paljon sen alkuperäiseen tarkoitukseen. Se toimii hirvenmetsästyksessä kytkykoirana.

Millainen on mustan norjanhirvikoiran historia?

Nimensä mukaisesti mustan norjanhirvikoiran kotimaa on Norjassa. Roduksi musta norjanhirvikoira tuli vuonna 1877 ja vuonna 1895 se sai oman rotumääritelmänsä. Ennen sitä pidettiin varsin läheisenä sukulaisena ruotsalaiseen Lapphundiin. Mustaa norjanhirvikoiraa käytettiin ennen monipuolisemmin metsästyksessä apulaisena kuin nykyään. Sillä haukuttiin erilaisia lintuja, mutta toki myös karhua ja hirveä. Suomessa musta norjanhirvikoira on hyvin harvinainen, mutta Norjassa rotua rekisteröidään noin sata pentua vuosittain. Suomessa sekä Ruotsissa pentujen rekisteröintien määrä on vuositasolla muutamia yksilöitä.