Iloluontoinen, pitkäkarvainen hurmaaja

Millainen partacollie on ulkomuodoltaan?

Partacolliella on kaksinkertainen karvapeite. Sen aluskarva on pehmeää sekä tuuheaa. Peitinkarva puolestaan on karheampaa, mutta se on kuitenkin hyvin tuuheaa. Säkäkorkeus on noin 51-56 senttiä ja painoa partiksella on 22-26 kilon verran. Partiksen hyväksyttyjä värejä ovat punakellertävä, musta, sininen, harmaa ja sen monet sävyt, hiekanväri sekä ruskea. Yleisin väreistä on musta-valkoinen väriyhdistelmä. Kaikilla väreillä tulee kuitenkin olla hieman valkoisia merkkejä turkissa.

Millainen partacollie on luonteeltaan?

Partis on hurmaava koira, sillä se on hyvin iloluonteinen, sosiaalinen ja vilkas. Vastapainona se on kuitenkin varsin vaativa koirarotu monelta kantiltakin katsottuna. Partacollie on tyypillisesti myös hyvin pehmeä ja hyvinkin herkkä luonteeltansa. Tämä piirre on myös otettava huomioon kouluttaessa partista. Pitkäjänteinen koulutus riittää hyvin ja turhan kovia otteita tuleekin välttää. Kouluttaminen sujuu yleensä mutkitta, sillä partacolliet ovat miellyttämishaluisia. Partacolliella riittää paljon energiaa ja vilkkautta. Riittävästä liikunnasta pitää siis huolehtia, vaikka partista pitäisikin seurakoirana. Partacollien voi varsin luottavaisesti antaa käyskennellä pihapiirissä, sillä rotu pysyttelee varsin lähellä ihmistä paimenkoirahistoriansa takia. Paimennusvietti on edelleen voimassa, mutta useimmiten vietti pysyy hallinnassa. Koulutuksessa pitää siis paneutua myös tähän puoleen ja seurata miten paimennusvietti pennussa ilmenee. Seurallisuudestansa johtuen partacollie ei sovellu tarhakoiraksi. Se kuitenkin viihtyy usein paljon ulkosalla. Suosituin harrastus partisten parissa lienee näyttelyissä käymisen. Sen lisäksi harrastetaan varsin paljon agilityä sekä tokoa.

Millaista hoitoa partacollie kaipaa?

Partacollien komea turkki vaatii säännöllisen harjauksen, jotta sen saa pysymään hyvässä kunnossa ja siten edesautetaan myös koiran hyvinvointia monella tapaa. Kerran viikossa tapahtuva harjaus on yleensä riittävä, mutta mikäli turkkia on pehmeä, parempi on harjata hieman useammin kuin karkeampikarvaista partista. Partacollie on muutoin terve rotu, mutta rodulla on taipumus luustovaurioihin. Kasvuiässä sen takia pitääkin kiinnittää erityistä huomiota pennun ruokavalioon. Lonkka- ja kyynärkuvat otetaan partiksen ollessa noin vuoden vanha.

Millainen historia partacolliella on?

Partacollien tarkkaa historiankulkua ei tiedä varmaksi eikä voida määritellä tiettyä rodun syntymähetkeä. Jotkut pitävät mahdollisena, että partacollie on muodostunut vanhaenglanninlammaskoirasta, ja toiset arvelevat alkuperän olevan Polski owzarek nizinny-rodussa. Jalostustoiminta alkoi varsinaisesti rodun kotimaassa 1940-luvulla, maailmansodan loputtua. Ennen jalostuksen aloittamista rotu oli hyvin harvinainen ja sukupuuton partaalla. Partacolliehin ihastunut rouva Willison kuitenkin otti rodun kenneliinsä ja halusi säilyttää partacolliet. Suomeen ensimmäiset partacolliet rantautuivat vuonna 1957.