Matala paimenkoira

Millainen welsh corgi on ulkomuodoltaan?

Welsh Corgi on pienikokoinen, matala paimenkoirarotu. Welsh corgit jaetaan vielä kahteen eri rotuun, Welch corgi pembrokeen ja welsh corgi cardiganiin. Pembroke on näistä kahdesta suositumpi ja yleisempi rotu. Rodut eroavat hieman toisistaan niin ulkoiselta olemukseltansa, mutta myös luonteenpiirteiltänsä. Aikaisemmin rodut erotti hännästä, sillä pembrokejen hännät typistettiin. Typistäminen on kuitenkin ollut Suomessa laitonta vuodesta 1996. Rotujen erottamisen voi tehdä vertaamalla niiden kokoja, sillä cardigan on vahvempirakenteisempi ja sen vartalo on pidempi kuin pembrokella.

Millainen welsh corgi on luoteeltaan?

Pembroke on hyvin oppivainen rotu, joka haluaa olla tekemisissä paljon isäntäperheensä kanssa sekä myös mahdollisesti viettää aikaa muidenkin koirien seurassa. Cardigan on myös saman luonteinen kuin pembroke, mutta ehkä hieman pidättyväisempi ja rauhallisempi kuin pembroke. Welsh corgi kuuluu niihin rotuihin, joita ei koon pidä annata hämätä. Se nimittäin tarvitsee varsin paljon liikuntamahdollisuuksia, vaikka onkin pienikokoinen. Tämä puolestaan antaa rodusta hyvin soveltuvan harrastuskoiran moneen eri lajiin.

Millaista hoitoa welsh corgi kaipaa?

Welsh corgin turkin hoito on helppoa eikä se tarvitse erikoiskäsittelyä. Sitä ei esimerkiksi tarvitse trimmata. Hoidoksi usein on aivan riittävä pelkkä harjaus ja pesu silloin tällöin. Karvanlähtöaikana tietenkin harjaamista voi tehdä normaalia useammin, kuten muillakin koiraroduilla. Joskus welsh corgeja syntyy pidempikarvaisinakin, jolloin ne tarvitsevat tietenkin hieman enemmän panostusta. Corgi on myös varsin terve koirarotu kaiken kaikkiaan. Yleisin terveydellinen ongelma on corgin ylipaino, joten ruokavalioon pitää kiinnittää huomiota - kuten tietenkin muidenkin koirien kohdalla.

Millainen welsh corgi on historialtaan?

Welsh corgit ovat nimensä mukaisesti kotoisin Isosta-Britanniasta. Niiden alkuperäinen tarkoitus oli toimia maatiloilla useissa eri tehtävissä. Ne lähtivät mukaan metsälle, kuljettivat karjaa, jahtasivat rottia sekä vartioivat pihapiiriä. Welsh corgit olivat samaa rotua aina vuoteen 1934 asti, jolloin ne jaettiin kahteen nykyiseen rotuunsa. Suomeen saapuivat ensiksi pembroket 1960-luvun alussa. Pembroken määrä on varsin vakiintunut noin 200-250 rekisteröintiin vuosittain.