Minkä näköinen Lapin porokoira on?

Minkä näköinen Lapin porokoira on?

Porokoirien ulkomuoto ja ulkonäky vaihtelevat paljon alueittain, mutta yhteneväisiä piirteitä niillä on kuitenkin joitakin. Peitinkarva on karkeaa, ja siihen ei lumi takerru helposti. Tämä ominaisuus on jalostunut sen elinympäristön mukaisesti. Häntä on tuuhea ja pitkä. Säkäkorkeus koiralla on noin 50 senttiä.

Minkälainen on porokoiran tehtävä ja luonne?

Porokoira on nimensä mukaisesti porojen vahtikoira. Porokoiria on jalostettu niin, että niiden metsästysvimma on mahdollisimman vähäinen, jotta ne eivät kävisi porojen kimppuun. Ankarissa olosuhteissa myös koiran luonne karaistui. Siitä kehittyi hyvin ihmisen kanssa yhteistyöhön pystyvä koira, jolla on kuitenkin kovuutta sekä nöyryyttä oikeassa suhteessa. Porokoirat ovat myös sinnikkäitä ja itsenäisiä. Ne ovat myös hyvin perheen ja ihmisen läheisyydessä viihtyviä ja koirien kanssa harrastetaan nykyään muun muassa agilitya.

Millainen on porokoiran historia?

Porokoiralla on takanaan pitkä historia. Kittilässä määrättiin pitää koirat kytkettynä 1600-luvulla, mutta porokoira sai erityisluvan liikkua vapaana. Koirien kuitenkin tuli olla mustia, jotta ne tunnistettaisiin luvatta irrallaan liikkuvista koirista. Aikaisemmin lähes jokaisella poronhoitajalla oli vähintään yksi koira, usein useampiakin ja pentuja oli kasvamatta vanhenevien koirien töitä jatkamaan. Lapinporokoira oli pienen ihmisryhmän koirana 1980- ja 90-luvuilla. Näyttelyissä se oli harvinainen vierailija. Nykyisin lapinporokoira toimii myös palveluskoirana ja rodun suosio onkin kasvanut viime vuosina tasaisesti.