Jackrussellinterrieri

Jackrussellinterrieri on lähtöisin 1800-luvun Englannista. Rodun kehittäjänä tunnetaan kirkkoherra John Russell, jota kutsuttiin pastori Jackiksi. Pastori oli hyvin innostunut ketunmetsästyksestä ja hevosista. Jackrussellinterrieri kehitettiin alun perin luolametsästykseen ja esimerkiksi sen turkki, koko ja väritys olivat tärkeitä käyttöominaisuuksia työtä tekevälle terrierille.

Jackrussellinterrieri on yleisvaikutelmaltaan vahva, toimelias ja työtä tekevä terrieri. Sillä on keskipitkä joustava runko, reippaat liikkeet, mahtava luonne ja valpas ilme. Karvapeite voi olla sileä, karkea tai karhea. Valkoisen värin tulisi olla hallitseva ja siinä on mustia ja/ tai ruskeita merkkejä. Ihannesäkäkorkeus on 25–30 cm. Jackrussellinterrierin tulisi olla korkeuttaan pidempi.

Jackrussellinterrieri on eloisa energiapakkaus, joka tarvitsee runsaasti liikuntaa ja aktiviteetteja, joten se ei sovi pelkästään sylikoiraksi. Jackrussellinterrierit ovat myös hyvin älykkäitä ja niillä on nopea oppimiskyky. Niillä on kuitenkin myös peräänantamaton luonne ja niillä ei ole esimerkiksi palveluskoirille ominaista palvelualttiutta. Peräänantamattomuus ja jackrussellinterrierien sitkeys saattavat aiheuttaa ongelmia kokemattomalle koiranomistajalle. Jackrussellinterrieri on myös melko ”alkuperäinen” rotu, sillä sitä ei ole johdonmukaisesti jalostettu muuhun kuin sen alkuperäiskäyttöön eli luolametsästykseen. Tästä syystä rodulla on suunnaton määrä energiaa ja metsästysviettiä jäljellä. Omistajalla on oltava ehdottoman johdonmukainen, pitkämielinen, aktiivinen ja tietysti ennen kaikkea rakastava omaa jackrussellinterrieriään kohtaan, jotta koira ja muukin perhe pysyy onnellisena. Koska jackrussellinterrieri on jalostettu luolatyöskentelyyn, se on myös rohkea, itsenäinen ja herkkä haukkumaan. Jackrussellinterrieri on parhaimmillaan harrastuksissa jossa siltä vaaditaan nopeaa reaktiokykyä, ketteryyttä ja itsenäistä työskentelyä. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi agility ja flyball. Jackrussellinterrierit ovat myös hyviä erilaisissa hajuaistiin perustuvissa harrastuksissa, kuten kanttarellikoirina, jäljestyksessä ja tietysti luolilla.

Jackrussellinterrierin ulkonäkö ja tyyppi eivät ole vielä täysin vakiintuneet. Tulevaisuuden pyrkimyksenä on saada mahdollisimman yhtenäinen tyyppi, mutta vielä tällä hetkellä jackrussellinterrierit ovat hyvinkin erinäköisiä toistensa kanssa.

FCI:n hallitus on hyväksynyt lokakuun kokouksessaan 2000 jackrussellinterrierin väliaikaisesti hyväksyttyjen rotujen listalle 1.1.2001 alkaen, joten jackrussellinterrieri on virallisena rotuna Suomessa hyvin nuori. Jackrussellinterrieri on siitä huolimatta hyvin suosittu rotu ja rodun suosio on jatkuvassa kasvussa edelleen.