Monien myyttien pikkukoira

Millainen on chihuahua ulkomuodoltaan?

Chihuahua on pieni koirarotu, joita on olemassa lyhyt- ja pitkäkarvaisia yksilöitä. Chihuahua tunnetaankin laajasti juuri maailman pienimpänä koirarotuna, jota se onkin. Sen säkäkorkeus on 15-23 senttiä ja paino vaihtelee puolesta kilosta kahteen ja puoleen kiloon. Jotkut yksilöt voivat tosin painaa yli kolme kiloa, mutta näyttelyissä tämä hylkää tuloksen. Chihuahuan turkin väreinä kaikki ovat sallittuja rotumääritelmässä. Sen silmät ovat suuret ja pyöreät muodoltaan. Ne ovat myös väriltään tummat, mutta saattavat olla vaaleatkin - vaaleita silmiä ei toivota, mutta niitä ei katsota hylkääväksi piirteeksi. Chihuahua eroaa monista koiraroduista myös muutoin kuin pelkän kokonsa takia. Sen silmät ovat rubiininpunaiset ja häntä on litteä, niin sanottu majavanhäntä. Sen kynsienmuoto myös on omatakainen, ja on ominaista lähinnä puussa kiipeileville eläimille.

Millainen on chihuahua luonteeltaan?

Pienestä koostaan huolimatta, tai juuri sen takia, chihuahua on luonteeltaan kaikkea muuta kuin vaatimaton. Se myös pitää liikunnasta paljon ja tarvitsee myös liikuntaa paljon enemmän mitä voisi sen koosta päätellä. Tyypillisesti chihuahua on hyvin reipas sekä iloinen luonteeltaan. Se on myös leikkisä. Chihuahua soveltuu kyllä lapsiperheeseen, mutta aivan pienimpien lasten seuraan sitä ei tulisi jättää vahtimatta, jo pienen kokonsa takia. Koon vuoksi myös chihuahua saattaa paleltua helposti, joten se pitää muistaa ulkoiluttaessa koiraa kylmällä kelillä. Chihuahua tulee tavallisesti hyvin toimeen muiden koirien ja muiden lemmikkieläinten kanssa, mutta erityisesti se viihtyy toisen chihuahuan kanssa. Muiden lemmikkien kanssa tekemisissä olevaa chihuahuaa pitää vahtia, etenkin jos toinen osapuoli on suurempi koira. Koirat voivat leikkiä yhdessä, mutta isompi koira voi vahingossa tassullaan huitaista chihuahuaa, ja tästä voi olla hyvin kohtalokkaita seurauksia. Suomessa myös on järjestetty aina vuodesta 1992 vuotuisia chihuahua näyttelyitä, joten lemmikin kanssa voi hyvin alkaa harrastamaan myös näyttelytoimintaa.

Millainen on chihuahuan historia?

Chihuahuan alkuperään ja kotimaastakin on useita teorioita. Sen hieman ehkä outo ulkonäkö on ajan saatossa kerännyt ympärillensä useita olettamuksia ja taruja. Yleisesti kuitenkin uskotaan chihuahuan olevan kotoisin Meksikosta, jossa on myös Chihuahua-niminen paikkakunta. Siellä tolteekki-intiaanit ottivat ja pyydystivät koiria, jotka he kesyttivät seuralaiseksensa. Chihuahuan tarkoitus on säilynyt vuosikymmenet samana, sillä se on ollut aina seurakoirana. Suomeen ensimmäiset chihuahuat saapuivat vuonna 1964 Ruotsin kautta. Aina 1970-luvun alkuun rotu oli varsin harvinainen, sillä yleensä rekisteröitiin vain noin 10 koiraa vuosittain. Nykyisin rekisteröintien määrä on noin 130 lyhytkarvaista ja noin 170 pitkäkarvaista vuosittain.

Millaisia taruja ja myyttejä chihuahuasta on olemassa?

Yksi taru chihuahuasta on peräisin aztekien ajalta. Silloin oli vallalla uskomus, jonka mukaan isännän synnit pystyi siirtämään koiraan, joka oli juuri chihuahua rodultansa. Kun isäntä kuoli, hänen seuraksensa hautaan laitettiin elävä chihuahua - tai mahdollisesti koira poltettiin elävältä isäntänsä mukana. Chihuahuan tehtävä oli ottaa kantaakseen kaikki isännän synnit, jotta isäntä pääsisi autuuteen. Toinen uskomus chihuahuasta on sen kyky parantaa ihminen. Tämä tosin vaati sitä, että sairaus siirtyisi johonkin toiseen ihmisiin.