Uskollinen metsästyskoira

Millainen harmaa norjanhirvikoira on ulkonäöltään?

Harmaa norjanhirvikoira on ulkomuodoltaan tyypillisen pystykorvarotuisen koiran näköinen. Sen ruumiinrakenne on neliömäinen. Korvat ovat liikkuvaiset sekä pystyt. Häntä on kiinnittynyt ylös selän päälle. Karva on keskipitkää sekä karkeaa. Rodun aluskarva puolestaan on pehmeää. Nimensä veroisesti harmaa norjanhirvikoira on väritykseltään harmaan sävyinen. Peitinkarvojen kärjet ovat mustia. Uroksien ihanteellinen säkä on 52 senttiä, nartuilla 49 senttiä.

Millainen harmaa norjanhirvikoira on luonteeltaan ja mitä sen kanssa voi harrastaa?

Harmaa norjanhirvikoira on uskollinen isäntäperheellensä. Se myös pitää ihmisistä, ja tulee toimeen yleensä oikein hyvin lapsiperheessäkin. Muita luonteenpiirteitä ovat seurallisuus ja eloisuus. Se on myös nopea oppimaan ja usein toimii hyvin tottelevaisesti. Harmaata norjanhirvikoiraa hallitsee hyvin vahva riistavietti. Sen ensisijainen tehtävä onkin ollut metsästyskoirana, johon sitä käytetään edelleen runsaasti. Metsästyskoirana se on mitä ihanteellinen. Pääsääntöisesti harmaan norjahirvikoiran kanssa metsästetään hirviä ja karhuja.

Millainen on harmaa norjanhirvikoiran historia?

Norjanhirvikoira on tulosta selvityksessä 1800-luvun lopussa, jolloin ruotsalais-norjalainen komitea teki työtä miettiessään yhtenäisen hirvikoirarodun kehittämistä. Yleisnimenä riistakoirille kun oli tuolloin norlanninkoira, Norlannin turkiskoira tai jämtlanninkoira. Kaksi erillistä koirarotua katsottiin lopulta olevan vuonna 1946. Toinen näistä oli norjalainen harmaapystykorva ja toinen puolestaan ruotsalaisilla enemmän käytössä ollut jämtlanninpystykorva. Paljon tätä ennen on ollut kuitenkin merkkejä koirasta Skandinavian alueella. Ensimmäinen norjalaisten laatima rotumääritelmä on vuodelta 1877. Harmaan norjanhirvikoiran kaltaisia koiria on kuitenkin ollut alueella noin 5000 vuotta sitten. Harmaa norjanhirvikoira on myös Norjan kansalliskoirarotu. Vuosittain Suomessa rekisteröidään noin 1500 harmaan norjanhirvikoiran pentua.