Oppiva, pitkäkarvainen paimenkoira

Millainen briardi on ulkomuodoltaan?

Briardi on suurehko, pitkäkarvainen paimenkoira. Uroksien säkäkorkeus on 62-68 senttiä, nartut ovat muutaman sentin matalampia. Briardin turkki on pitkää, ja se kaipaa varsin paljon hoitoa. Kirsun värin tulee aina olla syvänmusta, haaleammat tai muun väriset kirsut lasketaan virheiksi. Briardi on yksivärinen, mutta etenkin tummemmat värit ovat toivotumpia. Koira saa olla minkä värinen tahansa, mutta rotumääritelmässä kastanjanruskea ja valkoinen turkin väritys katsotaan virheiksi. Myös kaksivärisyys on virheellinen ominaisuus.

Millainen briardi on luonteeltaan?

Briardin ulkokuoren ei saa antaa hämätä - se saattaa näyttää joidenkin silmissä kiltiltä, suurelta sylikoiralta. Se onkin perusluoteeltaan kitti ja ystävällinen, muta osaa tarvittaessa heittäytyä hyvinkin jääräpäiseksi. Luonteenpiirteenä kuitenkaan ei saa olla vihaisuus tai arkuus. Briardi kuitenkin oppii varsin hyvin uudet asiat. Se on vilkas, ja siksi oiva harrastuskoira.

Millainen on briardin historia?

Briardi on kotoisin Ranskasta. Se on vanha rotu; ensimmäiset briardia paljon muistuttavat koirat olivat 700-luvulla tehdyssä seinävaatteessa. Roduksi kuitenkin briardi varsinaisesti luettiin vuodesta 1883 lukien. Sitä ennen oli ollut kaksi koirarotua, mutta sen jälkeen oli briardi ja beauceron. Briadi oli myös esimerkiksi Napoleonilla vahtikoirana, ja Ranskassa briadi onkin ollut varsin arvostettu rotu. Vahdin lisäksi se on ollut viestitehtävissä maailmansodassa. Samoin se etsi tuolloin haavoittuneita sotatantereilla. Suomeen ja muihinkin Skandinaviaan briadit saapuivat 1970-luvulla.