Uskollinen työ- ja seurakoira

Millainen berninpaimenkoira on ulkomuodoltaan?

Berninpaimenkoira on keskikokoa kookkaampi koira. Uroksien säkäkorkeus on 64–70 senttiä, nartut ovat pääsääntöisesti muutaman sentin pienempiä. Bernin karvat ovat pitkät ja turkki on kolmivärinen. Raajat ovat vahvat ja leuat voimakkaat. Koko olemus on sopusuhtainen. Bernin ovat tummanruskea sekä mantelinmuotoiset.

Millainen berninpaimenkoira on luonteeltaan?

Berni on hyvin ystävällinen myös vieraita ihmisiä kohtaan. Omille ihmisilleen se säilyy koko ikänsä uskollisena ystävänä ja vahtina. Se seuraa tarkasti ympärillä tapahtuvia tapahtumia ja vahtii valppaasti pihapiiriä. Berni soveltuu elämään ihmisen seuralaisena. Tarhakoiraksi sen sijaan berni ei sovellu juuri sen vahvasti ihmiseen kiintyvän ominaisuutensa vuoksi. Berni kuitenkin saattaa käyttäytyä myös itsepäisesti sille tuulelle sattuessaan, joten hyvä pohjakoulutus on paikallaan.

Millainen on berninpaimenkoiran historia?

Berninpaimenkoiran kotimaa on Sveitsi. Se kuuluu sveitsinpaimenkoirarotuun, joista juuri berni on yleisin. Berniä käytettiin aikoinaan monen tehtävän suorittamiseen. Se oli tarkka vahtikoira, hyvä karjanajokoira ja niiden lisäksi se toimi myös vetokoirana. Nykyisinkin berni on hyvin soveltuvainen eri harrastuksiin ja työtarkoituksiin, mutta myös erinomainen seurakoira.

Miten berninpaimenkoiraa hoidetaan?

Berninpaimenkoiraa hoidetaan pääsääntöisesti kuten muitakin rotuja, mutta ensimmäinen vuosi on erityisen tärkeä rodulle. Se paljolti määrittelee koko eliniäksi kehittyvän luoteen sekä luuston rakenteen. Tärkeää näiden kannalta on sopiva ja oikeanlainen ruokavalio ja liikunta sekä myös koiran kouluttaminen. Berninpaimenkoiralla on useita altistavia, perinnöllisiä sairauksia, joista kannattaa kysyä kasvattajalta ennen hankintapäätöksen tekemistä.