Itsenäinen tiibetiläinen

Millainen on Tiibetinmastiffi on ulkonäöltään?

Tiibetinmastiffi on tukevatekoinen ja vahvarakenteinen rotu, jossa uroksien säkäkorkeus on 66 sentistä ylöspäin. Narttujen säkä on noin 61 senttiä. Tiibetinmastiffin tukki on paksu, mutta myös sukupuolella on merkitystä; narttujen turkki ei ole yhtä paksu kuin urosten. Turkki on laadultaan karheaa. Tiibetinmastiffilla on myös jyrkkä otsapenger ja niskakyhmy. Korvat ovat keskikokoiset ja kaula on vahva ja kaareva. Värin tulee olla mahdollisimman puhdas. Sallittuja värejä ovat musta, punaruskean useat sävyt ja valkea tähti rinnassa on myös sallittu, samoin valkoiset täplät tassuissa.

Millaista hoitoa Tiibetinmastiffi kaipaa?

Tiibetinmastiffin runsas turkki tarvitsee lähinnä kuitenkin vain harjausta, karvanlähdön aikoihin useammin kuin muulloin. Tiibetinmastiffi tarvitsee myös paljon tilaa, jossa se voi valvoa omaa aluettaan. Tyypillistä on myös, että koira viihtyy mainiosti ulkona myös talvisin, mutta on sopeutunut muutenkin äärioloihin luontevasti. Rotu on myös varsin kaikkiruokainen ja koulutus sujuu yleensä vaivatta, mikäli se aloitetaan hyvissä ajoin. Tiibetinmastiffi on säilyttänyt ominaisuutensa varsin samoina läpi vuosisatojen ja sitä ei olekaan jalostettu aivan niin paljon kuten monia muita rotuja.

Millainen Tiibetinmastiffi on luonteeltaan?

Tiibetinmastiffi ei ole välttämättä ensimmäiseksi soveltuva koira. Tiibetinmastiffi on nimittäin itsenäinen koira, jolle tyypillisiä luonteenpiirteitä ovat myös rohkeus ja pidättyväisyys. Se on myös usein kuitenkin säyseä koira, mutta vahtikoirana työnsä vakavasti ottava. Tiibetinmastiffilla on vahva suojeluvaisto. Omaa perhettään kohtaan se on kiltti ja ystävällinen, myös leikkisä ja totteleva, mutta vieraita kohtaan useimmiten hieman varautunut.

Millainen on Tiibetinmastiffin historia?

Tiibetinmastiffi on nimensä mukaisesti kotoisin Tiibetistä. Siellä se eli Himalajan läheisyydessä toimien paimentolaisten työkoirana ja luostareiden vahtina. Tiibetinmastiffin ympärille on aikojen kuluessa kietoutunut useitakin myyttejä ja uskomuksia. Tiibetinmastiffiin kiinnitti huomiota myös Marco Polo Aasia-matkallaan vuonna 1271. Rodun on arvelleen olleen kaikkein isokokoisten mastiffirotujen esi-isänä. Länteen Tiibetinmastiffeista ensimmäinen saapui tiettävästi vuonna 1847. Seuraavat koirat tulivatkin vasta 1870-luvulla Walesin prinssin mukana. Länsimaissa ensimmäinen Tiibetinmastiffipentue syntyi tiettävästi vuonna 1898. Suomeen rodun ensimmäiset edustajat saapuivat vuonna 1984.