Reipas ja hurmaava Kaunotar

Millainen amerikancockerspanieli on ulkonäöltään?

Amerikancockerspanieli on lintukoiraroduista pienikokoisin. Sen ruumis on vankka, mutta olemus on tasapainoinen. Ilme kokkerilla on useimmiten valpas ja älykäs. Silmien väri on ruskea, ja mitä tummempi sävy, sen ihanteellisempi. Kokkerin kirsun tulee olla sopusointuinen koiran muun värityksen kanssa. Tällöin on esimerkiksi hyväksyttävää, että mustavalkoisilla ja mustilla punaruskein merkein olevilla koirilla kirsu on musta ja muun turkin värin omaavien koirien kirsu voi olla ruskea tai maksanvärinen, tai myös musta. Karva on laadultaan päässä silkkimäistä ja lyhyttä. Rungossa puolestaan on aluskarvaa ja karva on keskipitkää. Ihanteellinen säkä uroksilla on 38 senttiä, nartuilla kolmisen senttiä vähemmän.

Millainen Amerikancockerspanieli on luonteeltaan?

Tyypillinen amerikancockerspanieli on reipasluonteinen. Se on myös iloinen ja utelias ottamaan selvää uusista asioista. Rotu soveltuu yhtä hyvin seurakoiraksi kuin myös harrastustoimintaan. Leikkisyys säilyy jenkillä usein pitkälle aikuisikään asti ja se saattaa käyttäytyä hyvinkin pentumaisesti jo varttuneemmalla iällä. Amerikancockerspanieli oppii varsin helposti, joten rotu voi olla myös uudelle koiraharrastajalle hyvä valinta. Jenkkejen kanssa harrastetaan myös ahkerasti. Näyttelytoiminta on suosittua, mutta myös jäjestäminen ja agility ovat hyviä harrastuksia, jos haluaa alkaa koiransa kanssa harrastamaan.

Millaista hoitoa amerikancockerspanieli vaatii?

Koiraa hoidetaan pääsääntöisesti kuin muitakin koiria. Turkki kuitenkin vaatii oman aikansa ja paneutumisensa, vaikka koiran kanssa ei harrastettaisinkaan näyttelytoimintaa. Usein ennen kotiin tuloa pentu on jo trimmattu. Kasvattaja myös mahdollisesti on pyytänyt pennun ostajan trimmaukseen mukaan, jotta oikea tapa opittaisiin heti aluksi. Tärkeintä on saada koira luottamaan ja tottumaan trimmaukseen, ettei siitä tule niin omistajalle kuin koiralla itselleenkin vain stressiä aiheuttava tilanne, sillä kyseessä on loppujen lopuksi varsin helppo operaatio. Pesun lisäksi myös kynsien leikkaaminen on syytä totuttaa varhaisessa vaiheessa. Trimmaustilanne tapahtuu parhaiten nostamalla koira pöydälle. Päivittäiseen hoitoon puolestaan kuuluu lenkin jälkeen koiran turkin tarkistaminen, ettei siihen ole tarttunut roskia. Ne puolestaan edesauttavat takkujen syntymistä, joiden selvittäminen voi olla hyvin vaivalloista.

Millainen on amerikancockerspanielin historia?

Nimensä mukaisesti rotu on kotoisin Yhdysvalloista. Rodun alkuperä on englannin cockerspanielissa, joka vietiin Amerikkaan. Suunnitelmallinen jalostustoiminta lähti käyntiin 1800-luvun lopussa. Amerikancockerspanieli on tuttu myös useimmille lapsille ja vanhemmillekin Disneyn klassikon Kaunotar ja Kulkurin Kaunottarena. Suomessa jenkin suosio on varsin vankalla pohjalla. Vuosittain rekisteröityjä pentuja on tasaisesti noin 200 yksilöä.