Haukkumaton ruokarosvo

Millainen basenji on ulkomuodoltaan?

Basenjin koko olemus on hyvin kissamainen elegantin ulkonäkönsä takia. Basenjin kaula on pitkä ja häntä on kippurainen. Korvat ovat pienet ja pystyt. Selkä on lyhyt. Silmät ovat mantelinmuotoiset. Säkäkorkeus uroksilla on ihanteellisilta mitoiltaan 43 senttiä, nartuilla 40,5 senttiä. Basenjit painavat 9-11 kiloa ja urokset ovat naaraita raskaampia. Nuoret basenjit näyttävät usein myös sopusointuisen ruumiinsa takia jo täysikasvuisilta koirilta jo muutamien kuukausienkin ikäisinä. Hyväksyttyjä värejä rotumääritelmässä basenjilla on tavallinen musta, syvä ja voimakas musta, kirkkaanpunainen, brindle sekä myös parkinruskea.

Millainen basenji on luoteeltaan?

Basenji on mukavuudenhaluinen eikä miellyttäminen kuulu sen luonteen ominaisuuspiirteisiin. Tyypillisesti basenji on itsepäinen sekä itsenäinen koira, joka kuitenkin oppii nopeasti uudet asiat, mutta ei aina täysin automaattisesti noudata niitä, mikäli ei halua niin tehdä. Basenjilla on voimakas reviirivietti, joten basenjia tulisikin pitää vapaana vain aidatulla alueella. Basenjilla on historiansa ansiosta myös hyvin vahvana oleva metsästysvietti, jonka ansiosta rotu on hyvä sellaiselle ihmisille, joka haluaa harrastaa maastossa koiransa kanssa.

Miten basenjia hoidetaan?

Useimmille ihmisille tulee basenjista mieleen se, ettei rotu hauku laisinkaan. Haukkumattomuus ei kuitenkaan ole sama asia kuin, että koira olisi tyystin äänetön. Sitä nimittäin basenji ei ole. Se ilmaisee monella äänellä olotilaansa. Basenjin ollessa tyytyväinen ja iloinen, se saattaa ikään kuin “murista”. Tätä ääntelyä kutsutaan yleisesti jodlaukseksi ja murina onkin harhaanjohtavaa, sillä koira on hyvällä tuulella äännellessään näin. Myös ruumiinkieli kertoo siitä. Yksinäisyyttä tai ikävää kokiessaan basenji saattaa ulvoa. Bansenjilla on käytössään myös laajasti kimeitä ääniä, kiljaisuja. Näin ollen, haukkumattomuudesta vihättyneiden pitää muistaa, että basenji tuottaa haukkumisen puuttuessa monenlaisilla muulla tavoilla ääniä ja meteliäkin. Basenjilla on myös ominaisuutena turkin hajuttomuus ja turkki kaipaa pesua hyvin harvoin. Basenji on siisti koira, joka helposti oppii sisäsiistiksi ja varoo jopa tekemästä tarpeitaan omalle pihalle. Basenji on siis sopiva koira sellaiselle, joka etsii itsenäistä ja aktiivisesta toiminnasta nauttivaa koirarotua.

Millainen on basenjin historia?

Basenjin historia etenee arvosta pidetystä metsästysapulaisesta arvokkaaksi seurakoiraksi. Basenjin tarkkaa alkuperämaata tai ajankohtaa ei tiedetä. Rotu on hyvin vanha ja alkukantainen. Afrikkalaisissa kylissä basenji usein varasti ruokansa. Taito on säilynyt ja on tallessa edelleenkin. Basenjit asuivat faaraoiden hallitsemassa Egyptissä. Hautamaalauksiin on maalattu basenjia paljon muistuttavan koiran kuvia sekä basenjia on myös haudattu vainajan mukana. Basenjit olivat vahvasti metsästyskoiria. Ne olivat jahtaamassa mukana muun muassa suurikokoisia rämerottia. Pygmien keskuudessa basenji oli hyvin korkealle arvostettu eläin. Oli sääntö, että pygmimiehellä tuli olla ainakin yksi basenji, tai hän ei saanut perustaa laisinkaan perhettä. Se kertoo paljon miten tärkeässä tehtävässä basenjit olivat ruoanhankinnassa ja siten koko yhteiskunnassa. Länteen basenji saapui ensiksi vuonna 1923. Ensimmäinen maa oli Englanti, jossa koirat kuitenkin sairastuivat ja kuolivat pian penikkatautiin. Onnistunut tuonti Englantiin onnistui kuitenkin 1930-luvulla. Suomeen basenji saapui vuonna 1964, Ruotsin kautta.