Pienikokoinen, älykäs metsästyskoira

Millainen borderterrieri on ulkomuodoltaan?

Borderterrieri on pienikokoinen metsästyskoira, jolla on hieman saukkoa muistuttava päänmuoto. Ihannepaino on kuudesta seitsemään kiloa, nartut noin kilon vähemmän. Säkäkorkeus puolestaan uroksilla on noin 33-39 senttiä ja nartuilla 32-28 senttiä. Häntä on korkealla kiinnittynyt, mutta se ei saa kuitenkaan olla selän päällä. Silmät ovat tummat ja ilme ystävällinen sekä utelias. Päävärejä bordereilla on neljää eri väriä, joita ovat punainen, vehnä, harmaakirjava ja sininen parkinruskein merkein. Muitakin värejä esiintyy kuitenkin runsaasti ja niitä myös rekisteröidään paljon. Ainoastaan valkoinen kokonaisväri on suurempi virhe, mutta valkoistakin saa esiintyä hieman rinnassa. Väristä riippumatta tulee koiralla olla tummemmat karvat korvissa ja kuono-osassa.

Millainen borderterrieri on luonteeltaan?

Ulkokuori saattaat borderterrierinkin kohdalla pettää. Se saattaa näyttää varsin harmaalta ja mitättömältä, mutta tutustuessaan rotuun huomaa sen luonteen olevan kaikkea muuta. Borderi on nimittäin älykäs koira. Muita peruspiirteitä koirarodulla on myös vilkkaus, kestävyys, eloisuus ja rohkeus. Se on ystävällinen niin vieraita kuin tuttujakin kohtaan. Älykkäänä koirana borderi voi käyttää älyään myös omistajan kannalta huonoihin asioihin, joten koiran kouluttaminen määrätietoisesti on tärkeää. Borderi myös tulee toimeen muiden koirien kanssa. Borderi sopii useimmiten oikein hyvin lapsiperheeseen ja myös kerrostaloon asumaan, sillä se on varsin hiljainen kaiken kaikkiaan. Borderi on kuitenkin koira, joka ei pidä liiallisesta toimettomuudesta, vaan se on saatava aktiivisesti tehdä asioista. Tähän tarkoitukseen sopivat riittävän pitkät kävelylenkit ja mahdollisesti vaikkapa koirapuistoissa vierailu. Näiden lisäksi borderin kanssa voi harrastaa monipuolisesti. Ominaisia harrastusvaihtoehtoja ovat luolametsästys, toko, pelastuskoiratoiminta ja myös agilityyn borderi soveltuu hyvin.

Miten borderterrieriä hoidetaan?

Borderterrieri kuuluu niihin rotuihin monen muun terrierirodun tavoin, joiden turkki kaipaa säännöllisesti trimmausta, jotta se pysyisi hyväkuntoisena. Tämä tietenkin vie hieman enemmän aikaa kuin ehkä ei-trimmattavilla roduilla, mutta se ajankäyttö on sen arvoista. Trimmaus itsessään ei lopulta olekaan kovin vaikeaa, kun sen on opetellut.

Rotuna borderterrieriä pidetään varsin terveenä. Perinnöllisiä sairauksia on vähän, ja epilepsiakohtauksia pyritään ehkäisemään myös jalostukseen huolellisesti valituilla yksilöillä.

Millainen on borderterrierin historia?

Borderterrierin kotimaa on Englanti. Jotkut uskovat borderterrierin nimen alkuperänä olevan se, että rodun näköisiä koiria eli etenkin Englannin ja Skotlannin rajojen (raja = border) tuntumassa. Tämän nimen koira sai vuonna 1880. Borderterrierin käyttötarkoitus oli alun alkaen toimia yläluokan metsästyskoirana, etenkin kettujahdissa, jolloin sen tehtävä oli häätää ketut esille piiloistaan. Suomessa rekisteröidään noin 200 pentua vuosittain.