Valpas vahti ja kuuliainen paimen

Millainen Belgianpaimenkoira on ulkomuodoltaan?

Belgianpaimenkoira on neliömäinen koira, joka kuuluu nimensä mukaisesti paimenkoiriin. Sillä on paimenkoirille tyypillinen uljas ulkomuoto ja pään asento on jalo. Belgianpaimenkoirat jaetaan neljään eri rotumuunnokseen - malinossi, tervueren, groenendael ja laekenois. Koiran karvan pituus, karvan kasvusuunta ja muut ulkoiset piirteet määrittelevät mihin näistä neljästä yksilö kuuluu. Kaikissa muunnoksissa kirsun kuitenkin tulee olla poikkeuksetta väriltään musta. Ideaali säkäkorkeus belgianpaimenkoirauroksella on 62 senttiä, nartuilla kolme senttiä vähemmän. Rotumääritelmä tosin hyväksyy kahden alittavan sentin ja neljän sentin yli ihanteesta menevät säkät.

Millaisia Belgianpaimenkoiran muunnokset ovat taustoiltaan ja ulkomuodoiltaan?

Yleisin ja suosituin neljästä rotumuunnoksesta Suomessa on tervueren. Brysselin lähellä sijaitsee Tervueren kylä, josta koira on saanut nimensä. Sen turkki on pitkä ja väritys vaihtelee punaruskeasta hiekan sävyyn. Myös muun värisiä yksilöitä kuitenkin saattaa olla, mutta edellä mainitut väriyhdistelmät ovat yleisimpiä. Kuonossa on paljon mustaa väristystä.

Groenendael on samanlainen kuin tervueren. Ainoa ero näiden muunnoksien välillä on väritys, sillä groenendael on aina väriltään musta. Tämä muunnos puolestaan on kotoisin kasvattajalta, joka asui Groenendael-nimisessä linnassa.

Malinois on väritykseltään ruskean värinen ja ruskean sävyt vaihtelevat. Karvanpituus on lyhyttä ja nimensä muunnos on saanut Malinesin kaupungin perusteella.

Laekenois on väriltään punaruskea koira. Sillä on karvojen joukossa muutamia mustiakin karvoja, etenkin hännässä ja kuonossa. Nimi tulee Laekenin kuninkaallisen puiston mukaan, jossa paimennettiin lampaita. Laekenois on neljästä muunnoksesta harvinaisin.

Millainen Belgianpaimenkoira on luonteeltaan?

Belgianpaimenkoiralla on varsin tyypillinen paimenkoiran perusluonne. Sen katse kertoo jo älykkyydestä, ja yhteistyökyvystä, joka on ollut hyvin tärkeä aikaisemmin ja on edelleenkin etenkin viranomaistehtäviä suorittaessa. Belgianpaimenkoira on myös hyvä vahti, sillä se on valpas ja katselee ympäristöään alati tarkkaavaisena.

Millainen on Belgianpaimenkoiran historia?

Nimensä veroisesti Belgianpaimenkoiran alkuperä on Belgiassa, jossa 1800-luvun lopulla oli palveluksessa paljon koiria, jotka kuljettivat karjalaumoja. Näitä koiria oli kuitenkin paljon erilaisia ja joukko koiraharrastajia halusi erottaa ne paremmin omaksi roduikseen. Niinpä he kääntyivät prosessori A. Reulin puoleen, joka otti myös asiakseen rodun kehittämisen ja onnistui työssänsä ansiokkaasti. Virallisesti Belgianpaimenkoira rotu syntyi vuosina 1891-1897. Jalostustyö alkoi varsinaisesti 1890-luvulla kunnolla, kun poimittiin parhaimmat koirat, joista kasvatus käynnistyi. Suurimmat kiistakysymykset ovat liittyneet aina virallisesti hyväksyttyihin värimuunnoksiin. Nykyisin Belgianpaimenkoira ei juurikaan ole alkuperäisessä tarkoituksessaan, mutta rotua käytetään laajalti muutoin työkoirana viranomaisten palveluksessa. Tämän lisäksi tietenkin Belgianpaimenkoiraa pidetään aivan kotikoirana.