Pieni, mutta sitkeä vahti

Millainen australianterrieri on ulkomuodoltaan?

Australianterrieri on pienikokoinen terrierirotu. Se on matalaraajainen ja täysikasvuisen koiran säkorkeus on noin 25cm. Aussi painaa kuutisen kiloa ja yleensä urokset ovat narttuja painavampia. Aussin korvat ovat pytyt, sen turkki on pitkäkarvaista ja karkeaa. Aikuisella aussilla on myös muhkea, leijonamainen harja. Turkki voi olla joko yksivärinen tai kaksivärinen. Sallittuja värejä yksivärisille ovat punainen ja hiekka. Kaksivärinen voi olla ruumiiltaan sininen, tummanharmaa, tai teräksenharmaa ja muut osat ovat parkinruskeita.

Millainen australianterrieri on luonteeltaan?

Australianterrieri on tyypillisesti energinen, iloinen ja tarmokas koira. Aussi sopeutuu usein hyvin lapsiperheen lemmikiksi ja se viihtyy myös lasten seurassa. Tietenkin lapsille pitää myös opettaa oikeaoppinen tapa käsitellä koiraa, ristiriitojen välttämiseksi. Saalistusvietti on säilynyt voimakkaana edelleen, joten koiran ulkoilun tulisikin tapahtua valvotulla alueella. Aussi on vahvasti miellyttämishaluinen, jolloin koiran kouluttaminen usein sujuukin hyvin. Se viihtyy perheen parissa ja sohvakoirana nauttien silityksistä, mutta tämän vastapainoksi se kaipaa myös aktiivista toimintaa. Aussin pienen koon ei pidä antaa hämätä, sillä rodusta löytyy puhtia pitkillekin kävelylenkeille. Aussin kanssa voi alkaa myös harrastaa. Se sopii erinomaisesti agilityyn, tokoon sekä rauniokoiratoimintaan.

Millainen historia australianterrierillä on?

Nimensä mukaisesti australianterrierin kotimaa on Australia. Rotu sai alkunsa uudisasukkaiden mukanaan tuomista, erirotuisista terriereistä. Uudisasukkaat tarvitsivat käytännöllistä käyttökoiraa, joka olisi sitkeä. Alkuperäinen tehtävä aussilla olikin toimia käärmeiden ja rottien tappajana. Sen laaja kaulan seudulla oleva karva piti myrkyllisten käärmeiden puremat aisoissa. Aussi toimi myös talojen ja pihojen valppaana vahtina sekä paimensi lampaita. Suomeen ensimmäiset australianterrierit saapuivat vuonna 1963 Tanskasta.