Jämtlanninpystykorva

Rauhallinen, suurikokoinen pystykorva

Millainen Jämtlanninpystykorva on ulkomuodoltaan?

Jämtlanninpystykorva, tuttavallisemmin jämtti, on ulkoiselta olemukseltaan hyvin voimakas sekä suurkokoinen pystykorva. Se on suurin metsästyksessä käytettävistä pystykorvaroduista. Sen häntä on tiheäkarvainen ja kiinnittynyt selän päälle. Jämtlanninpystykorvan korvat ovat tyypilliset pystykorvarodun edustajan korvat. ne ovat pystyt ja kärki niissä on terävä. Jämttin turkki on kaksinkertainen, ja aluskarvan tulee olla mahdollisimman lähellä kermanvaaleaa. Jämttin silmien värin tulee olla ruskea. Turkin väritykseltään jämtti on harmaansävyinen ja kaikki harmaan eri sävyt ovat rotumääritelmässä sallittuja.

Millainen Jämtlanninpystykorva on luonteeltaan?

Jämtti on usein rauhallinen pentuajan päätyttyä. Se kuitenkin on oivallinen vahti, joka pitää oman pihan vapaana vieraista ihmisistä. Jämtti ei kuitenkaan saa olla aggressiivinen. Tuttuja ihmisiä kohtaan se onkin usein ystävällinen koira. Tyypillisesti jämtti on myös rohkea sekä itsepäinen koira, joka harkitsee jokaisen käskyn kannattaako sitä totella vai ei.

Miten jämtlanninpystykorvan kanssa voi harrastaa?

Jämtlanninpystykorva on hyvä koira hirvenmetsästyksestä ja valtaosa rodun edustajan omistajista käykin hirvimetsällä. Hyväksi hirvikoiraksi jämtin tekee sen hyvin kuuluva haukunta ja sillä on myös varsin pitkät jalat, jotka ovat eduksi lumisessa metsässä kulkiessa. Metsästyksen lisäksi jämtin kanssa voi alkaa harrastamaan niin tottelevaisuutta, sen itsepäisestä luonteesta huolimatta, sekä myös agilityä. Jämtlanninpystykorva on myös paljon liikuntaa vaativa rotu, joten sillä tuleekin olla mahdollisuudet toteuttaa ja purkaa liikunnantarvettansa. Seurakoiraksi jämttiä ei ensi sijaisesti suositellakaan. Tarjolla on paljon muita rotuja, joista saa oivallisen seurakoiran ja joka ei kaipaa metsälle kuten jämtti.

Millainen on Jämtlanninpystykorvan historia?

Jämtlänninpystykorva on kotoisin Ruotsista. Rotu on peräisin rekikoirista, joissa havaittiin olevan voimakkaat taipumukset hirvien haukkumiselle. Näistä ominaisuuksista vahvimpia yksilöitä alettiin jalostamaan ja tuloksena on nykyisenlaisena tunnettu jämtlanninpystykorva. Ruotsissa koirat olivat suosittuja etenkin Jämtlannin alueella, jonka perusteella rotukin nimettiin. Rotu tuli kotimaassaan hyväksytyksi vuonna 1946. Nykyisin jämtti on varsin suosittu koirarotu, etenkin metsästäjien keskuudessa. Sen rekisteröinnit liikkuvat noin 900 yksilössä vuosittain