Kasvoi suosituksi roduksi Lassien myötä

Millainen collie on ulkonäöltään?

Collie on keskikokoinen palveluskoirarotu. Uroksien säkäkorkeus on 56–61 senttiä ja nartuilla 51–56 senttiä. Rodusta on olemassa pitkä - ja lyhytkarvaisia koiria, mutta pitkäkarvaiset colliet ovat yleisempiä kuin lyhytkarvaiset. Molemmilla karvanpituuksilla on kaksinkertainen turkki. Pitkäkarvaisen alusvilla ympäröi koko ihoa. Päällyskarva on pitkää, karkeaa ja kestää myös hyvin monenlaista säätilaa. Uroksilla on lisäksi muhkea kauluskarva, ja nartuilla puolestaan pitkät niin sanotut housukarva. Lyhytkarvaisella colliella turkki on lyhyttä ja tasaista.

Millainen collie on luoteeltaan?

Collie on ihanteellinen valinta lapsiperheeseen. Tyypillinen collie on luonteeltaan yhteistyökykyinen. Tämä ominaisuus oli tarpeen lampaita paimennettaessa, mutta on se edelleenkin hyvä piirre. Collie on myös koko perheen koira, ja se kiintyy koko perheeseen eikä vain yhteen ihmiseen. Collie sopeutuu varsin sujuvasti elämäntilanteen muutoksiin. Tavallisesti collie tulee toimeen myös muiden koirien ja muiden lemmikkien seurassa. Leikkisyys myös usein säilyy iäkkäälläkin koiralla, mutta toiset tosin rauhoittuvat jo 3-vuotiaina. Se on siis hyvin yksilöllistä, kuten tietenkin aina muutkin luonteenpiirteet. Näyttelytoiminnan lisäksi collien kanssa voi käydä palveluskoirakokeissa, tottelevaisuuskokeissa sekä myös agilityssä ja luonnetesteissä.

Millainen on collien historia?

Collie on kotoisin Englannista, jossa se oli suosittu jo sata vuotta sitten. Suosioon vaikutti suuresti kuningatar Viktorian viehtymys kyseistä rotua kohtaan. Ennen collie oli pääsääntöisesti lampaiden paimennus. Nykyisin tuohon tehtävään collieta käytetään varsin vähän, mutta paimennusvietti on kuitenkin säilynyt hyvin rodussa. Collien suosio jatkui ja nousi myös oleellisesti Lassie-elokuvien myötä, näin tapahtui myös Suomessa.

Millaista hoitoa collien turkki kaipaa?

Turkki vaatii jonkin verran paneutumista, vaikka ei colliensa kanssa näyttelyissä kävisikään. Takkuuntuminen ei ole kovin helppoa, mutta takkuja voi tulla, joten harjaaminen kerran muutamassa viikossa pitää ne loitolla. Turkkia ei saa pestä usein, mutta turkin pesu 2-3 vuodessa on suositeltavaa. Kuraisella kelillä pitää koira tietenkin pestä, mutta perusteellinen pesu olisi suoritettava vain pari kertaa vuodessa.