Millainen on vanhaenglanninlammaskoira?

Millainen vanhaenglanninlammaskoira on ulkomuodoltaan?

Vanhaenglanninlammaskoira on koko vaikutelmaltaan voimakas ja näyttävä koira. Sen ruumis on neliömäisen muotoinen ja tasapainoinen. Lampurin karvapeite on pitkää ja runsasta. Turkin värinä ovat hyväksyttyjä kaikki sävyt harmaasta, siniharmaasta ja sinisestä. Kooltaan suuri kirsu puolestaan tulee rotumääritelmän mukaan olla aina musta. Silmät ovat varsin etäällä toisistaan. Ne ovat joko tummat tai mahdollisesti kaksiväriset, jolloin toinen silmä on ruskea ja toinen sininen. Rotumääritelmä hyväksyy myös siniset silmät, mutta ei vaaleita silmiä.

Millainen vanhaenglanninlammaskoira on luonteeltaan?

Vanhaenglanninlammaskoira on ihmisrakas rotu, joka kiintyy helposti useampaan ihmiseen. Se on hyvin sopiva rotu myös lapsiperheeseen. Lampuri on myös hyvin leikkisä koira vanhallakin iällä - kunhan sen saa vain aluksi innostettua leikkiin. Lampurissa on myös aimo annos miellyttämisenhalua, mikä tekee koiran kouluttamisestakin varsin helppoa.

Miten vanhaenglanninlammaskoiran turkkia hoidetaan?

Mikäli ei koiransa kanssa näyttelyihin lähtisikään, lampurin turkki tarvitsee runsaskarvaisena oman huomionsa ja paneutumisensa. Yksi tyypillinen piirre on myös turkin vaihtuminen lampurilla. Se ei vaihdu vuodenaikojen mukana, kuten useimpien muiden koirarotujen, vaan pikemminkin koiran iän mukana. Pentuturkki harmaantuu pennun ollessa 3-6 kuukauden ikäinen. Muutaman vuoden ikäisenä koira saa väliturkin, joka muistuttaa jo enemmän aikuisen koiran karvapeitetty, mutta ei ole sitä vielä. Sen jälkeen koiralle muuttuu varsinainen aikuisen koiran turkki. Tämä pysyväkin turkki saattaa vaihtua vielä kerran, koiran ollessa maksimissaan noin seitsemän vuoden iässä. Myös lampurin turkit vaihtelevat paljonkin rodun sisällä, joten jokaiselle koiralle on yksilöllisesti mietittävä paras tapa hoitaa turkkia. Yleisohjeena on, että turkin valkoiset osat pestään hieman harmaita osia useammin. Ohjenuorena voidaan myös pitää koiran totuttamista käsittelyyn jo nuoresta pitäen, ettei turkin hoidosta tule niin koiralle kuin omistajalleenkin huonoja hetkiä. Omistajan päättäväisyys ja kärsivällisyys kuitenkin yleensä palkitaan. Turkki voidaan myös leikata kokonaan pois. Jos päädytään tähän ratkaisuun, tällöin pitää huolehtia, ettei koira palellu esimerkiksi ulkoillessa kylmällä säällä.

Millainen on vanhaenglanninlammaskoiran historia?

Nimensä mukaisesti vanhaenglanninlammaskoira on kotoisin Englannista. Sitä on alun alkaen käytetty karjapaimenena sekä talonvahtina, mutta nykyisin yleisin käyttötarkoitus rodulle on seurakoirana oleminen. Tarkkaa ajanjaksoa ei voida määrittää rodun syntymiselle. Rotua ei myös ole koskaan jalostettu määrätietoisesti. Yksi mahdollinen teoria on, että vanhaenglanninlammaskoiran kehityskulkuun ovat vaikuttaneet partacollie, briard tai mahdollisesti owtchar.