Ennakkoluuloton poliis- ja opaskoira

Millainen saksanpaimenkoira on ulkomuodoltaan?

Saksanpaimenkoira kuuluu keskikokoisiin koirarotuihin. Se on kiinteärakenteinen ja vartalo on lihaksikas sekä voimakas. Silmät ovat saksanpaimenkoiralla keskikokoiset ja muodoltaan mantelimaiset. Purenta on voimakas. Rotumääritelmän mukaisesti karvapeitteen tulee olla saksanpaimenkoiralla kaksinkertainen. Peitinkarva on tiheää ja karkeaa. Säkäkorkeus uroksilla on 60–65 senttiä ja painoa 30-40 kiloa. Nartut ovat pienempi kokoisia. Niiden säkäkorkeus on 55-60 senttiä ja paino 22-32 kiloa. Saksanpaimenkoiran väritys on joko musta, ja merkit ovat punaruskeita tai ruskeita. Merkkien värit vaihtelevat aina keltaisesta vaaleanharmaaseen sävyyn. Pohjavilla on vaaleanharmaata.

Millainen saksanpaimenkoira on luonteeltaan?

Tyypillinen saksanpaimenkoira on luonteeltaan ennakkoluuloton. Se on myös hyvin tasapainoinen ja kärsivällinen. Saksanpaimenkoiraa on myös varsin helppo kouluttaa. Siltä löytyykin niitä ominaisuuksia, joita virkatehtävissä tarvitaan: rohkeutta, tietynlaista kovuutta sekä taistelutahtoa tarvittaessa. Vastapainoksi saksanpaimenkoiralta löytyy myös sopiva annos koiramaista huumorintajua.

Millainen on saksanpaimenkoiran historia?

Saksanpaimenkoira on nimensä mukaisesti kotoisin Saksasta. Rotumääritelmä saksanpaimenkoiralle laadittiin vuonna 1899. Sitä täydennettiin muutaman vuoden kuluttua jäsenkokouksessa. Vielä tuon kokouksen jälkeen rotumääritelmää muokattiin useaan otteeseen. Lopullisen muotonsa se sai viimein vuonna 1991. Jalostustoiminta alkoi jo kuitenkin vuonna 1899, jolloin jo päämääränä oli kehittää mahdollisimman hyvä palveluskoira. Suomeen ensimmäiset saksanpaimenkoirat saapuivat vuonna 1907. Sotien jälkeen sekä jo 1940-luvulla rodun suosio kääntyi selvään nousuun ja se nousi nopeasti yhdeksi suosituimmaksi koiraroduksi. Suomessa saksanpaimenkoira ei ole paimen, mutta sen sijaan sitä käytetään monessa muussa toiminnassa, kuten poliisikoirana ja opaskoirana. Koko maailmassa saksanpaimenkoira on suosituin rotu poliisikoirana.