Millainen japaninpystykorva on ulkomuodoltaan?

Millainen japaninpystykorva on ulkomuodoltaan?

Japaninpystykorva on pienikokoinen pystykorvarotu. Turkin väri on aina kauniin, puhtaan valkoinen. Japaninpystykorvalla on myös tyypilliset pystykorvan korvat. Häntä on tuuhea, pitkä ja kiinnittynyt selän päälle. Turkki on hyvin runsas. Turkki on kaksikerroksinen. Pohjavilla on pehmeää ja peitinkarva on karkeaa. Säkäkorkeutta japaninpystykovalla on 30–40 senttiä ja nartut ovat pääsääntöisesti uroksia pienikokoisempia. Paino vaihtelee seitsemästä yhdeksään kiloa.

Millainen japaninpystykorva on luonteeltaan?

Pienen koon ei pidä antaa hämätä myöskään japaninpystykorvan kohdalla, sillä koirasta löytyy särmää. Japaninpystykorva on seurallinen koira, joka viihtyy hyvin niin ihmisten kuin muidenkin koirien seurassa. Japaninpystykorva soveltuu myös lapsiperheen koiraksi hyvin. Japaninpystykorva kuitenkin tarvitsee määrätietoista ja kärsivällistä koulutusta, sillä se on varsin itsepäinen rotu. Rotu on hyvin sosiaalinen, joka tekee siitä soveltumattoman elämään pelkästään ulkokoirana. Japaninpystykorva on myös eloisa sekä vilkas, joten luonnollisesti koira tarvitsee tekemistä. Sen kanssa voi harrastaa useita lajeja, mikäli koira ja omistajaa niin tykkäävät. Lajeista suositumpia lienevät agility ja tottelevaisuus. Näyttelytoiminnassa on myös paljon rodun harrastajia mukana.

Miten japaninpystykorvaa hoidetaan?

Ensi katsomalta voisi arvella japaninpystykorvan turkin hoidon vievän paljon aikaa ja vaativan vaivaa, mutta loppujen lopuksi turkki on hyvinkin helppohoitoinen runsauteensa nähden. Japaninpystykorvaa voidaan sanoa varsin terveeksi roduksi. Yleisin ja oikeastaan ainoa perinnöllisistä vioista on polvilumpion sijoiltameno, jota esiintyy useimmiten lievänä.

Millainen on japaninpystykorvan historia?

Japaninpystykorva on nimensä mukaisesti kotoisin Japanista. Sen alkuperästä ei ole täyttä varmuutta, mutta jotkut epäilevät vahvasti rodun polveutuvan valkoisista pystykorvista, joita tuotiin maahan Saksasta 1920-luvun aikana. Rotu luotiin varsinaisesti risteyttämällä myös Kanasta, Yhdysvalloista, Kiinasta ja Australiasta tuotuja valkoisia koiria keskenään. Rotumääritelmä tehtiin vuonna 1948. Suomeen ensimmäinen japaninpystykorva saapui vuonna 1974. Kahta vuotta myöhemmin jo syntyikin ensimmäinen pentue Suomessa. Suurimmat harrastajamäärät rodulla on edelleen sen kotimaassansa, mutta sen lisäksi myös Pohjoismaissa japaninpystykorvia on varsin paljon.