Pitkäkarvainen, ystävällinen tiibettiläinen rotu

Millainen Lhasa apso on ulkomuodoltaan?

Lhasa apsolla on kova peitinkarva ja karvat ovat pitkät. Samoin silmille yltävät karvat päässä suojaavat tehokkaasti auringonvalolta. Lhasa apso on kotoisin Tiibetistä ja se kuuluu siten tiibetiläisiin rotuihin, joille tyypillinen ominaispiirre on alapurenta. Lhasa apso on liikkeiltänsä ketterä ja siksi se pystyikin Tiibetissä hyvin kulkemaan vaikeassakin maastossa. Häntä kaartuu selän päälle ja ihannekokous uroksilla on 25,4 senttiä, naaraat ovat hieman pienikokoisempia. Hyväksyttyjä rotumääritelmän mukaisia värejä on useita. Nämä värit ovat ruskea, hunajanvärinen, tummanharmaankirjava, liuskeenharmaa, savunharmaa, kaksivärinen, valkea, musta sekä kultainen.

Millainen Lhasa apso on luonteeltaan ja millaista hoitoa ne kaipaavat?

Lhasa apso on hyvin ihmisystävällinen ja viihtyy ihmisten seurassa, mutta saattaa käyttäytyä pidättyväisesti vieraiden seurassa. Rotu ei kuitenkaan tyypillisesti ole varsinainen sylikoira. Lhasa apso myös antaa paljon tekemistä omistajilleen runsaan turkkinsa takia. Turkin hoito käsittää joka viikko tapahtuvan pesun ja föönauksen. Tämän lisäksi tietenkin turkin hyvään hoitoon kuuluvat harjaukset ja kampaukset, etenkin pentukarvan vaihtuessa ja karvanvaihdosten aikana. Kotona päätukka voidaan pitää poissa silmiltä joko palmikoinnin tai kumilenkin avulla. Näyttelyissä ne pidetään kuitenkin vapaina.

Millainen Lhasa apson historia on?

Apso-sana tarkoittaa pitkäkarvaista. Lhasa-sana puolestaan tulee Lhasasn alueen nimestä, jossa ihmisten suosiossa olivat etenkin kullanväriset Lhasa apsot. Kuten aikaisemmin on jo mainittu, rotu on siis kotoisin Tiibetistä. Tarkkaa vuosilukua ei tiedetä, muta Lhasa apsoja on ollut alueella varmasti jo ennen ajan laskun alkua. Rodusta on mainintoja vanhoissa tarinoissa ja keromuksissa. Lhasa apsoja on kutsuttu myös “pitkäkarvaisiksi, vartioiviksi leijonakoiriksi”, joka kertoo paljon rodun luonteenpiirteestä. Munkit pitivät huolen siitä, ettei heidän kovasti arvostavansa rotu vain sekoittuisi muihin rotuihin. Koiria myös vain annettiin lahjoiksi, eikä niitä kaupattu laisinkaan. Ne edustivat kaikkea hyvää ja niiden uskottiin lahjana tuovan kotiin samalla myös menestystä. Tiibetin ulkopuolelle Lhasa apsot alkoivat tulla ensin Englantiin 1920-30-luvuilla rouva Baileyn ja toi Gregin mukana Tiibetistä. Nykyisin juuri Englantia pidetään rodun kotimaana. Suomeen ensimmäiset Lhasa apsot tulivat vuonna 1966 Mayan kenneliin Englannista.