Puuvillamainen pikkukoira

Millainen cotton de tulear on ulkomuodoltaan?

Cotton de tulear on pieni koira, jolla on muhea valkoinen turkki. Sen turkki on rodun nimen mukaisesti pehmeää kuin puuvilla. Kirsun värinä ensisijaisesti toivotaan olevan musta, mutta myös ruskea on rotumääritelmässä sallittu. Coton on siis väriltään valkoinen ja korvissa voi olla muutamia muun värisiä laikkuja. Pennut saattavat olla kirjaviakin. Säkäkorkeus uroksilla vaihtelee 26-28 senttiin, nartuilla hieman vähemmän. Urokset painavat neljästä kuuteen kiloon ja nartut kilon, pari vähemmän.

Millainen cotton de tulear on luonteeltaan?

Cotonin luonne on yhtä hellyttävä kuin sen ulkoinen olemus antaa ymmärtää. Se on tyypillisesti hyvin uskollinen perheellensä. Coton on myös hyvin leikkisiä myös aikuisena. Coton on myös lähes alati iloinen ja pirteä. Sosiaalisena koirana se tulee useimmiten hyvin toimeen niin muiden cotoneiden kuin myös muun rotuisten koirien kanssa. Pieni koko ei saa myös hämätä liikunnan osalta, sillä coton pitää liikunnasta ja tuntuukin olevan loputtomasti energinen. Cotonin kanssa voi harrastaa myös näyttelyitä, tokoa ja agilityä. Tottelevaisuusharrastuskaan ei ole pois suljettu vaihtoehto. Coton onkin hyvä rotuvalinta sellaiselle, joka pitää pirteistä koirista, jotka haluavat olla perheen elämässä vahvasti mukana.

Millainen on cotton de tulearin historia?

Cotton de tulear on kotoisin Madagaskarilta, jossa cotonin tyyppisiä koiria oli aina 1600-luvulta lähtien. Ne olivat alun alkaen villejä. Ranskalaisten merimiesten mukana rotu saapui lopulta Eurooppaan. Nimensä rotu sai puuvillan (eng. cotton) mukaan ja Tulear puolestaan on kaupunki Madagaskarilla. Suomeen ensimmäinen coton saapui vuonna 1989, joten kyseessä on varsin uusi rotu maassamme.

Miten coton de tulearia hoidetaan?

Cotonin turkki tietenkin tarvitsee hoitoa, kuten kaikkien koirien, mutta se ei kuitenkaan ole niin työlästä mitä se useimmilla pitkäkarvaisilla roduilla on. Turkin hoidoksi riittää säännöllisesti tapahtuva harjaus. Coton ei kuulu trimmattaviin koirarotuihin.