Uskollinen paimenkoira

Millainen australiankelpie on ulkomuodoltaan?

Australiankelpie on pystykorvainen, kestävä paimenkoira. Sen koko ulkoinen olemus kertoo notkeudesta ja lihaksikkaasta koirasta. Turkki on hyvin sadetta kestävä, kaksinkertainen ja tiheä. Yleisimmät värit australiankelpiellä ovat punainen, musta ja suklaanruskea. Sen lisäksi muita hyväksyttyjä värejä ovat musta ruskein merkein, punainen keltaisin merkein, punainen, savunsininen ja fawn. Kelpien silmät ovat keskikokoiset ja muodoltaan mantelimaiset. Niiden värien tulisi olla sopusoinnussa turkin värityksen kanssa, mutta ruskea väri on ideaali. Säkäkorkeus on 43–51 senttiä ja urokset ovat pääsääntöisesti narttuja kookkaampia.

Millainen luonne australiankelpiellä on?

Australiankelpie on koira, joka tarkkailee innokkaalla katseellaan maailmaa. Se on sopeutuvainen koira, joka usein tottuu myös vaihtuviin elämäntilanteisiin ja uusiin perheenjäseniinkin varsin nopeasti. Kelpiellä on myös tallessa voimakas paimennusvietti. Australiankelpie on myös älykäs ja uskollinen isäntäperheelleen. Yksi ominaisuus on myös innokkuus sekä energisyys.

Millainen historia australiankelpiellä on takanaan?

Australiankelpie on nimensä mukaisesti kotoisin Australiasta. Nimensä se sai gaelin kielestä, jossa “kelpie”-sanalla tarkoitetaan veden henkeä. Kelpie syntyi Australiaan Isosta-Britanniasta 1800-luvulla tuotujen collieita muistuttavien koirien jälkeläisistä. Rotu kehittyi kolmesta koirasta, ja pian yhden sukulinjan koiria kutsuttiin kelpie-nimellä. Lopulta kuitenkin kelpie-nimi vakiintui saman näköisille, eri sukulinjoista tuleville koirille yhteiseksi nimeksi. Ne otettiin paimentamaan laajoja lammaslaumoja. Suomeen ensimmäinen autraliankelpie saapui vuonna 1975. Kasvatustyö kuitenkin lähti varsinaisesti käyntiin kymmenen vuoden kuluttua ensimmäisen australiankelpieyksilön saapumisesta.