Keskikoinen, leikkisä spanieli

Millainen walesinspringerspanieli on ulkomuodoltaan?

Walesinspringerspanieli on keskikokoinen spanielirotu. Sen säkäkorkeus on 46-48 senttiä, nartut ovat pääsääntöisesti uroksia pienempiä. Ulkonäöltään welshi muistuttaa varsin paljon englanninspringerspanielia. Erona kuitenkin on, että welshi on serkkuaan pienikokoisempi ja myös väritys on toisenlainen. Welsh on turkin väriltänsä punavalkoinen. Silmät ovat ruskeat ja niissä on usein vetoava katse.

Millainen walesinspringerspanieli on luonteeltaan?

Walesinspringerspanieli saattaa näyttäytyä vieraille ja uusille ihmisille pidättyväisenä koirana. Welshi ei koskaan kuitenkaan tulisi olla millään lailla arka koira. Tutustuessaan ja omaa perhettänsä kohtaan welshi on tyypillisesti hyvin luottavainen ja iloinen koira, joka osallistuu mielellään perheen tapahtumiin. Welshi on aktiivinen koirarotu, jolle ei riitä pelkkä sohvanlämmittäjän rooli. Se kaipaa silti aina tasapainoittamaan myös aktiviteettejä. Mikäli liikunnantarve ei tule tyydytetyksi welshi, kuten muutkin koirat, se saattaa purkaa turhautumisensa muulla, epämieluisemmalla tavalla. Welshin kanssa voi tehdä pitkiäkin lenkkejä. Kotona leikkimisen ja puuhastelun lisäksi welhi soveltuu hyvin harrastuksiin. Welshin kanssa voi hyvin jäljestää, käydä agilityssa sekä tokossa. Jonkin verran welshi toimii myös alkuperäisessä tarkoituksessaan, eli linnunmetsästystyksessä.

Miten walesinspringerspanielia hoidetaan?

Walesinspringerspanieli kuuluu trimmattaviin koirarotuihin. Yleensä kuitenkin vain korvat, tassut ja kaula trimmataan. Näin tehdään tietenkin näyttelyihin osallistuessa, mutta on suositeltavaa myös trimmata kotikoirana oleva welshi säännöllisesti. Se estää myös hyvin kurakelien aikana kuran kantautumisen lenkin jälkeen sisätiloihin. Welshin karva myös hylkii varsin hyvin likaa, joka tekeekin turkista helpomman hoitaa mitä ensi katsomiselta voisi luulla. Welshilla on varsin terveen koiran maine. Perinnöllisiä sairauksia ei juurikaan ole. Lonkkavikaa on kuitenkin jonkin verran, ja pennuille tehdäänkin silmä- ja lonkkatutkimukset. Lonkkavika on useimmiten lievää, eikä siitä ole koiralle itsellensä haittaa. Epilepsiaa ja myös iho- ja korvatulehduksia esiintyy, mutta tapaukset ovat yleensä yksittäisiä.

Millainen on walesinspringerspanielin historia?

Welshin kotimaa on rodun nimenkin mukaisesti Iso-Britannia. Walesinspringerspanieli on vanha rotu, joka on ollut olemassa punavalkoisena muunnoksena jo ainakin 1700-luvulla, mahdollisesti sitä aikaisemminkin. 1700-luvulla rotua käytettiin paljon lintujen metsästykseen ja virallisesti roduksi welshi hyväksyttiin vuonna 1902. Jalostustoiminta laajeni sotien jälkeen. Suomeen ensimmäiset rodun edustajat saapuivat Ruotsin kautta vuonna 1967. Nykyisin vuosittain Suomessa rekisteröidään noin 150 welshiä.