Jalopiirteinen gasellikoira

Millainen saluki on ulkonäöltään?

Saluki on ulkonäöltään itämaisille roduille tyypillisen jalopiirteinen koirarotu. Sen vartalo on linjakas ja hoikka, mutta lihaksikas. Säkäkorkeus on 58-71 senttiä. Salukeja on olemassa kaikkia värimuunnoksia ja myös ne kaikki ovat sallittuja. Kirsu saa väriltään musta tai maksanruskea. Silmät ovat muodoltaan soikeat ja ne ovat suuret. Salukin karva on karkeaa, mutta myös sileäkarvaisia salukeja on olemassa. Ne ovat vain karkeakarvaisia harvalukuisempia. Hapsuja salukilla on raajoissa, hännässä sekä korvissa.

Millainen luonne salukilla on?

Salukissa on hyvin jäljellä myös alkuperäisessä tarkoituksessa käytetty metsästysvimma. Saluki on usein varautunut vieraisiin ja tuntemattomiin, mutta omaa perhettään kohtaan se on hyvin ystävällinen. Usein saluki ei pidäkään jäämisestä yksin ja tervehtii innokkaasti kotiin palaavaa perhettä tullen ovelle vastaan. Saluki on myös koira, joka ei kavahda olla huomion keskipisteenä, vaan nauttii huomiosta. Saluki on leikkisä, ja leikkisyys säilyy usein myös pitkälle aikuisuuteen. Saluki nauttii juoksemisesta ja kaikesta toiminnasta, johon juoksemista sisältyy, joten sille olisikin syytä tarjota mahdollisuus toteuttaa tätä mielihaluaan, vaikkapa maastojuoksun muodossa. Salukin kanssa voi tietenkin harrastaa myös näyttelytoimintaa sekä agilityä. Salukia käytetään myös edelleen jonkin verran metsästyksessä.

Millainen historia salukilla on?

Salukia on nimitetty osuvasti myös gasellikoiraksi. Saluki on vanha koirarotu, jota käytettiin eritoten jänisten ja gasellien metsästyksen apulaisena. Se on säilynyt läpi vuosisatojen varsin saman näköisenä rotuna, sekä ominaisuudet ovat pysyneet myös alkuperäisinä. Saluki oli hyvin tärkeä beduiineille. Se toimi heidän uskollisena metsästyskoiranansa sekä hyvänä vahtina. Tapoihin kuului, että saluki annettiin lahjaksi arvostetulle henkilölle, eikä koiraa koskaan myyty. Egyptissä puolestaan on löydetty hautakammioita, joiden maalauksissa on kuvattu salukimaisia koiria. Länsimaihin saluki saapui ensimmäiseksi Englantiin 1800-luvun loppupuoliskolla. Vuosittain Suomessa rekisteröidään noin 50-70 salukia.