Pumpulimainen, iloinen seurakoira

Millainen bichon Frisé on ulkomuodoltaan?

Bichon Frisé on pienikokoinen, olemukseltaan pumpulipalloa muistuttava koira. Pumpulimaisen olemuksen rodulle lue kauniin valkoinen, paksu karvapeite. Turkki on kaksinkertainen, joka luo sen pörröisen ulkomuodon bichon Frisélle. Karva on laadultaan silkkimäistä. Riippuvat korvat ovat myös karvan peittämät. Säkäkorkeus vaihtelee rodun sisällä, mutta rotumääritelmässä hyväksytyn säkän ylärajana on 30 senttiä. Urokset ovat usein narttuja kookkaampia.

Millainen on bichon frisén luonne?

Bichon frisé muistuttaa luonteeltaan hieman ulkoista, pehmeää olemustansa. Koira on tyypillisesti elämästä nauttiva ja iloinen. Bichon on myös aktiivinen koirarotu. Sen kanssa voi tehdä pitkiäkin lenkkejä, mitä ei ehkä heti sen koon perusteella luulisikaan olevan mahdollista. Bichoniin mahtuu kuitenkin aimo annos itsepäisyyttä ja kovapäisyyttäkin. Liiallinen itsepäisyys karsiutuu kuitenkin usein oikeamielisellä, määrätietoisella koirankoulutuksella. Itsenäisyyttä kuitenkin yksilöihin usein jää, ja se varmaan kyllä siedetään. Bichon frisé on myös hyvin miellyttämishaluinen koira, joka helpottaa koulutusta. Näiden ominaisuuksien ansiosta bichon frisé on usein ihanteellinen koira lapsiperheeseenkin. Bichon frisé on seurakoira, joka viihtyy niin ulkona touhuamassa, mutta myös sisällä isäntäväen seurassa. Sen kanssa voi myös alkaa harrastamaan, ja valittavana on useita lajeja. Useimmat bichonit pitävät agilitysta ja myös toko on hyvä vaihtoehto.

Miten bichon frisèä hoidetaan?

Bichon frisé kuuluu niihin koirarotuihin, joiden yleinen hyvinvointi ja turkki vaativat trimmausta. Trimmauksen lisäksi turkki kaipaa myös perushoitona karstaamista sekä kampaamista. Turkin pesun tulisi tapahtua noin parin viikon väliajoin. Näihin kaikkiin hoitoihin pitäisi pentu totuttaa jo varhain, ettei se ala pelkäämään esimerkiksi trimmaustilanteita. Pelko johtaa siihen, että varsin helppo toimenpide muuttuu kummallekin osapuolelle epämieluisaksi. Trimmauksen oppii parhaiten käyttämällä siihen aikaa ja olemalla kärsivällinen.

Millainen historia bichon friséllä on?

Bichon Frisèn alkuperäinen käyttötarkoitus on säilynyt samana mitä se on nykypäivänäkin. Rodun uskotaan kehittyneen Barbet-nimisestä rodusta. Näitä koiria kutsuttiin silloin nimellä Barbichon, joka tarkoitetaan pienempikokoista Barbettia. Bichonit elivät siis aikaisemminkin jo ihmisen seurakoirana ja ne olivat aikaisemmin hovin väen suosiossa. Toinen maailmansota meinasi viedä mukanaan myös bichon frisén, mutta yhdessä belgialaiset ja ranskalaiset rodusta kiinnostuneet alkoivat kamppailemaan säilyttääkseen rodun. He luonnollisesti onnistuivat tavoitteessansa. Suomeen ensimmäisen bichon saapui Englannin kautta Suomeen vuonna 1977. Sen jälkeen niistä onkin hiljalleen tullut suosittuja lemmikkejä. Rotu on vuosittain kolmenkymmenen tai kahdenkymmenen suosituimman rodun joukossa.