Matalaraajainen mutta energinen göötti

Millainen länsigöötanmaanpystykorva on ulkomuodoltaan?

Länsigöötanmaanpystrykorva on pienikokoinen, matalaraajainen ja alkukantainen pystykorvarotu. Sen ruumis on varsin pitkä ja koirasta saa heti voimakkaan vaikutelman. Säkäkorkeus vaihtelee 31-33 sentin välillä, paino puolestaan yhdeksän ja viidentoista kilon välillä. Turkki on puolilyhyttä ja karkeaa, sekä se myötäilee koiran ruumista. Sallittuja värejä gööteillä on harmaansurkea, harmaa, harmaankeltainen, punaiseen vivahtava ruskea ja punaisenkeltainen. Tummempaa karvapeitettä kuitenkin esiintyy koiran kaulassa, kyljissä ja selässä. Vaaleampia värikohtia puolestaan on kuonossa, poskissa, vatsassa, raajoissa ja käpälissä. Lapojen seudulla on myös mahdollisesti väriltään vaalea kuviointi, ja itse asiassa tämä kuviointi on toivottukin ominaisuus. Lönsigöötönmaanpystykorvan häntä on myös hieman ehkä monesta rodusta poikkeava. Pennut saattavat nimittäin syntyä joko aivan kokonaan hännättöminä, pitkähäntäisinä tai sitten niillä on lyhyt töpöhäntä. Useimmiten syntyneet pennut ovat kuitenkin pitkähäntäisiä. Näitä pitkähäntäisiä yksilöitä typistettiin ennen kiellon astumista voimaan vuonna 1996.

Millainen on länsigöötanmaanpystykorvan luonne?

Göötti on energinen pieni koira. Se on erinomainen ja hyvin soveltuva siihen missä sen historialliset juuretkin ovat eli pihapiirin vahtimiseen. Se ilmoittaa kuuluvalla haukunnalla vieraiden saapuessa pihan läheisyyteen. Göötti ei pidä kytkettynä olemisesta, mutta etuna onkin, että siihen voi luottaa eikä se poistu piha-alueelta tuosta vain. Göötin kanssa voi hyvin harrastaa montaa eri lajia. Se viihtyy jäljityksessä, tottelevaisuudessa, haussa ja myös vallan hyvin agilityssä. Länsigöötänmaanpystykorva soveltuu kyllä seurakoiraksi, kunhan sen liikunnantarpeesta ja virikkeellisestä toiminnasta huolehditaan. Mikäli koira ei saa tyydytettyä liikunnanhaluaan, se turhautuu.

Millainen historia länsigöötänmaanpystykorvalla on?

Länsigöötänmaanpystrykorvan kotimaa on Ruotsi. Gööttien historia ulottuu viikinkiajoille asti. Viralliseksi roduksi kuitenkin länsigöötänmaanpystykorva tuli vuonna 1943. Alkuperästä tiedetään, että gööttillä ja welsh corgilla on ollut yhteistä historiaa, niin paljon welsh corgi ulkoisesti gööttiä muistuttaa. Aikaisemmin göötin tehtävät olivat aika pitkälti samat mihin sitä nytkin käytetään - se vahti pihapiiriä. Sen lisäksi se oli erinomainen rotanmetsästäjä. Kotimaassansa gööttejä syntyy noin 200-500 vuosittain. Suomessa rekisteröintien lukumäärä liikkuu noin 60-90 yksilössä vuosittain.