Hyväntahtoinen spanieli

Millainen fieldspanieli on ulkomuodoltaan?

Fieldspanieli on keskikokoinen spanieli, jota nimitetään myös toisinaan kenttäspanieliksi. Se muistuttaa paljon cockerspanielia, mutta on kuitenkin jonkin verran suurempi kokoinen. Sen ulkomuodosta hehkuu arvokkuus ja sen olemus on ryhdikäs. Silmät ovat muodoltaan mantelimaiset ja niiden värin tulee olla joko pähkinänruskea tai tummanruskea. Fieldin säkäkorkeus on noin 45 senttiä, mutta koko vaihtelee varsin paljon rodun sisälläkin. Painoa aikuiselle yksilölle kertyy noin 18-25 kiloa. Yleisin fieldspanielin turkin väri on maksanväri. Sen lisäksi esiintyy paljon mustia fieldejä. Rotu kehittyy varsin myöhään, ja täysikasvuinen fieldi on 3-4-vuotiaana.

Millainen fieldspanieli on luonteeltaan?

Fieldi on tyypillisesti hyvin hyväntahtoinen koira, joka kaipaa aktiviteetteja. Se tympääntyy varsin helposti. Rotua harkitsevan on siis mietittävä jaksaako keksiä tekemistä toimeliaalle lemmikilleen. Hyvä mahdollisuuksia ovat vaikka lenkkeily tai jonkin harrastustoiminnan aloittaminen. Fieldin voi ottaa TOKO-koiraksi tai agilityyn. Kerrostalossa fieldi viihtyy hyvin, kunhan huolehditaan vain siitä, että energinen koira saa purkaa liikunnantarvettansa riittävästi. Fieldi saattaa olla hieman epäluuloinen aluksi vieraita kohtaan. Rotu on myös tullut tunnetuksi kärsivällisenä koirana, joten se sopii hyvin myös lapsiperheeseen. Tietenkin tuolloin tulee opettaa lapselle koiran oikeaa käsittelyä, riippuen myös lapsen iästä.

Miten fieldspanielia hoidetaan?

Fieldin komea turkki vaatii hieman hoitoa, mutta paljon vähemmän, mitä ensiksi voisi arvella. Kotikoirana tietenkin turkin hoidon määrä on paljon vähempi kuin näyttelyitä harrastavan koiran. Tällöin tulee kiinnittää huomiota erityisesti korvien takana olevaan karvaa, sillä se takkuuntuu herkästi. Sitä tuleekin siistiä aina välillä, samoin varpaiden välissä olevia karvoja. Useimmiten turkki ei kuitenkaan kaipaa sen suurempaa vaivannäköä, ja pienistä toimenpiteistä tulee helposti rutiinia niin omistajalle kuin koirallekin. Rotu on kaikin puolin varsin terve. Jonkin verran lonkkavikoja ja silmäsairauksia saattaa fieldien keskuudessa olla, mutta ne eivät ole tulleet kuitenkaan koko rodulle haitallisiksi sairauksiksi ja sairastumiset ovatkin lähinnä yksittäistapauksia.

Millainen on fieldspanielin historia?

Fieldi on kotoisin Englannista. Rotuun viitattiin jo vuonna 1867 kirjoitetussa kirjassa. Kenttäspanielit jaettiin erilaisiin muunnoksiin, joista field-muunnos oli yksi. Rodun esi-isinä lienevät olleen cocker- springerspanieleidenkin esi-isinä olleet koirat. Jalostukseen käytettiin muitakin spanieleita, muun muassa englanninspringerspanielia. Useiden rotujen ja liian läheisten sukulaisten yhdistäminen johti lopulta siihen, että alkuperäinen ihanne rodusta tuntui häilyväiseltä. Innokkaat harrastajat kuitenkin halusivat palauttaa rodun takaisin paremmin vastaamaan entisiä fieldspanieleita. Toisen maailmansodan tullessa varsin suosittujen fielspanielin suosio romahti. Suomeen rodun edustajat saapuivat ensi kerran vuonna 1972. Suomessa kasvattajia on vain kourallinen ja pentueita syntyykin vain alla viisi vuosittain.