Seuras, valpas seurakoira

Millainen tiibetinspanieli on ulkomuodoltaan?

Tiibetinspanieli on pieni seurakoira. Spanieli-liite saattaa hieman johtaa harhaan, sillä tipsu ei varsinaisesti ole spanieli. Tipsun tulee ennen kaikkea näyttää tasapainoiselta eikä esimerkiksi kuono saa olla liioittelevan lyhyt. Olemuksessa pitäisi huokua itämaisuutta. Turkki on silkkinen ja kaksinkertainen. Uroksilla etenkin myös runsas kaulus on ihanteellinen. Tipsun säkäkorkeus on 25-28 senttiä ja painoa kertyy viidestä seitsemään kiloa. Urokset ovat pääsääntöisesti kookkaampia kuin nartut. Häntä on tuuhea ja kiinnitytyt ylös koiran sen päälle. Turkki on puolipitkää ja laadultaan pehmeää. Väritys saa olla mikä tahansa. Yleisin väri on kuitenkin soopeli. Kirsun tulee olla aina kuitenkin musta ja muun väriset kirsut ovat värivirheellisiä.

Millainen tiibetinspanieli on luonteeltaan?

Tiibetinspanieli on iloinen pieni koira, joka seuraa myös valppaana kotinsa ja pihapiirin tapahtumia. Rotu on varsin alkukantainen, josta johtuen sen tunteet saattavat ilmetä varsin voimakkaina. Tipsu on usein vieraita ihmisiä kohtaan viileä ja pidättyväinen. Se ei kuitenkaan koskaan saa olla aggressiivinen.

Millainen on tiibetinspanielin historia?

Tiibetinspanielista ensimmäinen kuvaus on olemassa 1100-luvulta. On kuitenkin arvioitu, että tipsuja on ollut paljon aikaisemmin jo olemassa Tiibetissä. Kotimaassa tipsu oli arvostettu koira. Se oli seurakoira ja sisukas vahtikoira. Suomeen ensimmäiset tipsut saapuivat 1960-luvun puolessa välissä ja niiden suosi on vakiintunut harrastajien keskuudessa.