Monia teorioita alkuperästä

Rodun nimi on harhaanjohtava, monissa maissa tämä uljas koira tunnetaan nimellä saksandoggi. Britanniassa ja Yhdysvalloissa käytetään nimitystä Great Dane, suomennettuna suuri tanskalainen. Rodun alkuperästä on paljon ristiriitaisia mielipiteitä. Tämän rotuisia koiria on ollut jo antiikin aikaan, sen aikainen nimitys onkin kaikkein osuvin, alaunti.

Tanskandoggi nimi tukee erästä teoriaa rodin alkuperästä. Tämän teorian mukaan rotu olisi alkujaan polveutunut tanskalaisesta Lanks Hundista, joka oli nykyistä muunnosta huomattavasti kömpelörakenteisempi.

Englantilaisillakin on oma teoriansa rodun alkuperästä. Väitetään tanskandoggien polveutuvan enlantilaisista koirista. 1800-luvulla englantilaiset aateliset suosivat tätä isokokoista koiraa; herätti kunnioitusta kulkea kookkaan seuralaisen kanssa kansan keskuudessa. Tanskandoggeja on myös kuvattu paljon tuon ajan maalauksissa.

Epävarmimmassa teoriassa väitetään tanskandoggien varhaisten esi-isien matkanneen Välimeren yli foiniikkialaisten tuomina Saksaan. Tuodut koirat olivat intialaisia tai assyrialaisia mastiffeja.

Esi-isiksi on myös väitetty venäläisiä metsästyskoiria. Eräiden oletusten mukaan polveutuminen olisi alkanut jo sukupuuttoon menehtyneistä ulmindogeista, wurttenbergindogeista, hatzrundenindogeista tai saksanmastiffeista.

Nykyisen ulkomuotonsa tanskandoggi on saanut saksalaisen jalostuksen tuloksena. Erimieltä ollaan sen kehittymiseen vaikuttaneista roduista. Tanskandogin sulavaliikkeisyyden ja rakenteen aristokraattisuuden uskotaan olevan peräisin vinttikoirilta, mastiffeilta tai pointtereilta. Olipa vaikuttajina oleet mitkä rodut tahansa jalostajat ova onnistuneet aikaansaamaan isokokoisen, mutta lempeäluonteisen koirarodun.

Saksassa doggikanta romahti toisen maailmansodan myötä, mutta elpyi nopeasti. Tanskandoggi on yleistynyt myös muualla Euroopassa.1970-luvulla aloitti toimintansa ns. tanskandoggien siitoslinja. Siitoskoirana oli kuuluisa uros, Opal von Harlekin. Opalin jälkeläisiä on kaikissa Euroopan maissa.

Menestyksekkäitä kasvattajia on nykyisin myös Hollannissa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa

Tanskandogit Suomessa

Suomessa tanskandoggi on jo pitkään tunnettu rotu. Suosio on ollut koko ajan tasaisessa kasvussa.

Nykyisten tanskandoggien luonna on lempeän lauhkea, sopiva kotikoiralle. Yleinen terveydentila on myös hyvä. Isojen koirien lonkka- ja nimelvaivoista on päästy jalostuksen myötä lähes kokonaan eroon.

Tanskandoggiharrastajat perustivat harrastaja järjestön Suomeen vuonna 1972. Tanskandoggi r.y:llä on jäsenia noin 480. Järjestö julkaiseen Tanskandoggi-lehteä, joka ilmestyy viisi kertaa vuodessa. Lisäksi järjestö opastaa kasvattajia ja antaa harrastajille tarvittavaa tietoa, huolehtii pentuvälityksestä, järjestää näyttelyitä yms.