Maamme kansalliskoira

Millainen Suomen pystykorva on ulkonäöltään?

Suomen pystykorva on keskikokoinen pystykorviin kuuluva koirarotu. Sen kallo levenee hieman korvia kohti. Otsapenger on loivanmallinen. Suomen pystykorvan silmät ovat hieman vinot ja niissä on iloinen, valpas katse. Korvat ovat pienet ja rodun nimenkin mukaisesti, ne ovat pystyssä. Koiran kaula on hyvin jäntevä. Rodulla on painoa 14–16 kiloon ja uroksien säkäkorkeus on 40-50 senttiä. Nartut ovat pääsääntöisesti uroksia kevyempiä ja hieman pienempikokoisempia. Suomen pystykorvan häntä kiertyy ylös selänpäälle. Turkin väri on selässä punaruskea tai hieman keltaiseen vivahtava. Sen sijaan karvat hännässä, vatsassa, rinnassa, postkissa ja leuan alla ovat selkäkarvoja vaaleampia. Muut värit ovat värivirheitä.

Millainen on Suomen pystykorvan luonne?

Suomen pystykorva on hyvin uskollinen koira isäntäväelleen, mutta vieraita kohtaan se voi olla hieman pidättyväinen ja varautunut. Tyypillinen Suomen pystykorva on myös eloisa ja vilkas. Rodussa yhdistyvät hyvä metsästyskoira sekä lojaali talonvahti samassa koirassa.

Miten Suomen pystykorvaa tulisi hoitaa?

Suomen pystykorva on eloisa koira, joka pitää liikunnasta ja muusta toiminnasta. Näin ollen, koiralle tuleekin järjestää liikuntaan mahdollisuuksia vaikka metsässä. Sen lisäksi Suomen pystykorva soveltuu hyvin harrastuskoiraksi myös agilityssä. Kaupunkiin Suomen pystykorvaa ei useinkaan suositella otettavaksi sen liikunnan tarpeen ja varsin kovan haukkumisenkaan takia. Turkki ei aiheuta normaalia enempää työtä, sillä se on hyvin helppohoitoinen ja usein kerran viikossa tapahtuva harjaaminen pitää sen hyvässä kunnossa. Karvanlähdön aikaan tosin turkkia tulisi harjata useamminkin. Sairauksista tyypillisiä Suomen pystykorvalle ovat kaihi, joka kulkee perintönä ja polvilumpion sijoiltaan meneminen. Myös kaatumatautiin on jonkinlaista taipumista. Suvussa olevista sairauksista tuleekin kysyä aina kasvattajalta ennen ostopäätöksen tekoa.

Millainen on Suomen pystykorvan historia?

Alkuperäinen tarkoitus Suomen pystykorvalla oli olla lintukoirana. Suomen pystykorvia on ollut pitkään olemassa. Maatiaispystykorvia, kosta Suomen pystykorvalta näyttäviä, esiteltiin näyttelyissämme jo 1800-luvun loppupuolella. Tultaessa 1930-luvulle rodun asema oli jo vakiintunut. Suomen pystykorva on ollut kansalliskoiramme vuodesta 1979 lähtien. Vuodesta toiseen se pystyykin myös suosituimpien rotujen kärjessä. Suosio on suurinta etenkin maaseudulla.