Dalmatiankoira

Tunnettu pulkullinen, keskikokoinen koirarotu

Millainen dalmatialainen on ulkomuodoltaan?

Ulkoisesti ensimmäinen varma tunnusmerkki dalmatialaisesta ovat tunnetut pilkut, joista useammat tunnistavat rodun. Dalmatialaiset luetaan kuuluvaksi keskikokoisiin koiriin. Ruumiinrakenne on voimakas ja lihaksikas. Dalmatialaisten koot vaihtelevat 24 kilosta 32 kiloon ja säkäkorkeus on 54cm-61cm. Karvat ovat lyhyitä ja hieman kovia. Niiden tulee myös olla kiiltäviä. Pohjaväri on valkoinen. Mustapilkkuisella koiralla pilkkujen tulee olla syvänmustat. Ruskeapilkkuisella koiralla puolestaan ruskean värin pitäisi olla sävyltään maksaa muistuttava. Pilkkujen pitäisi myös olla tasaisesti jakautuneena koko koiran keholle.

Millainen dalmatialainen on luonteeltaan?

Dalmatialaiset ovat ystävällisiä ja kilttejä koiria. Ne ovat uteliaita, vilkkaita ja aina mielellään menossa. Dalmatialainen ei saa olla arka tai aggressiivinen. Dalmatialainen onkin oivallinen seurakoira sellaiselle, joka tykkää tehdä pidempiäkin lenkkejä vilkas koiras seuranaan.

Miten dalmatialaista hoidetaan?

Dalmatialaista hoidetaan periaatteessa aivan kuten muitakin koiria. Sen turkki on lyhyttä ja helppohoitoista eikä siihen jää herkästi likaa. Dalmatialaisella ei kuitenkaan ole varsinaisia karvanlähtöaikoja, kuten monilla muilla koirilla. Sen vuoksi turkkia tuleekin sukia kumisualla vuoden ympäri säännöllisesti. Dalmatialaisten perusterveys on hyvä, mutta jonkin verran perinnöllisiä sairauksia rodun sisällä esiintyy. Näitä ovat muun muassa lievät lonkkaviat, perinnöllinen kuurous sekä ehkäpä muita rotuja herkempi taipumus saada jokin allergia.

Millainen dalmatialainen on historialtaan?

Dalmatialainen on niitä koirarotuja, joiden tarkkaa historiankulkua voidaan vain spekuloida. Monet arvelevat rodun olevan kuitenkin ainakin muutaman tuhannen ikäinen. Egyptistä on löydetty hautakammion kuvituksista paljon dalmatialaista muistuttavien koirien kuvia. Rotu on oletettavasti alun perin lähtöisin Dalmatiasta, joka sijaitsi nykyisen Kroatian kohdalla. Rotu oli aatelisten suosiossa. He käyttivät dalmatialaista metsästyksessä vainukoirana ja vaihteina. Nykyisin rotu on lähinnä seurakoira, sillä ei ole juurikaan ominaisuuksia joita metsästyskoiralla tulisi olla. Vahtikoirana tehtäviä sen sijaan dalmatialainen edelleenkin suorittaa.