Iloinen pienajokoira

Millainen beagle on ulkomuodoltaan?

Beagle kuuluu pienajokoiriin ja se on toiseksi suurin ajokoirarotu suomessa. Urosten säkäkorkeus on 33–41 senttiä, narttujen muutama sentti vähemmän. Beagle on ulkoisesti varsin samanlainen kuin suomenajokoira, mutta beagle on paljon vankkarakenteisempi. Silmät ovat varsin suuret ja väriltään joko tummanruskeat tai pähkinänruskeat. Niissä on usein hyvin vetoava katse. Rotumääritelmän mukaisesti beagle saa olla minkä tahansa värinen. Hännänpään tulee kuitenkin kaikissa väreissä olla poikkeuksetta valkoinen.

Millainen beagle on luonteeltaan?

Ominaisia beaglen luonteenpiirteitä ovat iloisuus, rohkeus, aktiivisuus ja päättäväisyys. Beagle on myös valpas ja älykäs koira. Kaikki nämä omaisuudet ovat usein avuksi ajojahdissakin. Beaglessa on myös pelottomuutta ja kestokykyä. Luonne on tasapainoinen, vailla hurjia ja nopeita mielialanvaihteluita. Beagle on ajokoira, joten ajo on varteenotettava harrastus beaglea itsellensä suunnittelevalle. Beaglen avulla ajetaan erityisesti jäniksiä, mutta myös kettujahdissa beagle saattaa olla mukana.

Millainen beagle on seurakoirana?

Beaglea ei suositella otettavaksi laisinkaan pelkäksi seurakoiraksi. Rotu on nimittäin tarkoitettu toimimaan aktiivisesti, eikä se pelkkänä seurakoirana saisi tyydytettyä kaikkia rodunomaisia tarpeitansa. Mikäli koira ei pääse metsälle, se saattaa purkaa energiansa johonkin ei-toivottavaan, josta aiheutuu niin itse koiralle kuin omistajallekin vain harmia. Beagle myös viihtyy hyvin metsissä, ja sen kyllä huomaa heti koiran kanssa metsään saapuessaan, sillä koiran olemus muuttuu innokkaaksi. Näin ollen beaglesta seurakoiraa kaavailevan kannattaa ehkä miettiä uudelleen, sillä olemassahan on lukuisia muita hyviä rotuja, jotka viihtyvät oikein hyvin seurakoirana.

Millainen on beaglen historia?

Tarkkaa historiankulkua beaglesta ei täysin tiedetä. Se on kotoisin Ranskan kantamuodoista, mutta monta seikkaa historiassa on jäänyt hämärään. Ensimmäinen maininta beaglesta rodun nimellä on vuodelta 1375. Rotu on kuitenkin paljon tätä merkintää vanhempi. Esimmäiset beaglet saapuivat Suomeen jo vuonna 1910, mutta varsinainen suomalainen beaglekanta alkoi kehittyä 1950-luvulla, jolloin rotu levisi laajemmin ympäri Suomea. Nykyisinkin beagle on etenkin metsästäjien keskuudessa hyvin suosittu koirarotu rodun tarkkana pidetyn vainuaistin takia. Beaglen omistajista noin 90 prosenttia käyttääkin koiraansa jonkinlaiseen metsästykseen. Huomatuin piirretty beaglerotuinen koira lienee olevan Snoopy, eli suomalaisittain Tenavissa esiintyvä Ressu.