Kuka Elisabeth I oli?

Elisabet oli kuningas Henrik VIII:n ja hänen toisen vaimonsa Anna Boylen tytär. Hän oli viimeinen Tudor-suvun hallitsija. Elisabet syntyi Greenwichissä 7. syyskuuta 1533. Elisabetin ollessa kolme vuotta hänen äitinsä mestattiin. Kuningas Henrik halusi päästä vaimostaan eroon, koska Anna ei ollut synnyttänyt hänen toivomaansa poikaa. Anna Boylen pään menoksi järjestettiin oikeudenkäynti, jossa häntä syytettiin noituudesta ja aviorikoksesta; insestisestä suhteesta hänen vanhempaan veljeensä. Pieni Elisabet joutui Henrikin edellisen, puolison espanjalaisen prinsessan Katarina Aragonialaisen hoiviin.

Elisabeth vietti tarkasti varjellun lapsuuden ja nuoruuden. Sisarpuolensa Maria verisen hallintokaudella hän oli ajoittain jopa vankina Towerissa. Marian kuoltua parlamentti valitsi Elisabetin uudeksi kuningattareksi. Elisabet astui valtaistuimelle 25-vuotiaana sisarpuolensa Mary I:n kuoleman jälkeen vuonna 1558.

Elisabet I oli monipuolisesti sivistynyt. Hän puhui sujuvasti kuutta kieltä: englantia, latinaa, kreikkaa, ranskaa, italiaa ja espanjaa. Hän loi ympärilleen upean hovin, jossa oli sijansa sekä tieteen että taiteen edustajilla. Elisabet I ei koskaan avioitunut ja hän sai lempinimen ”Neitsytkuningatar”.

Elisabet I:n hallintokausi kesti kaikkiaan 45 vuotta. Hänen hallintokauttaan on pidetty yhtenä Englannin historian loisteliaimpana. Elisabetin harjoittama politiikka pyrki maan sisäisten olojen rauhoittamiseen ja tämä koski etenkin uskonkysymyksiä.

Viimeisinä vuosinaan hän oli ylipainoinen ja kärsi jatkuvista hammassäryistä. Elämänsä lopulla hän oli yksinäinen, hänellä ei ollut läheisiä suhteita ja hänen luottoministerinsä ja ystävänsä olivat jo kuolleet. Elisabeth I kuoli lähes 70-vuotiaana 24. maaliskuuta 1603. Hänen kruununsa peri Elisabetin vaarallisimman vihollisen, Skotlannin kuningattaren, Maria Stuartin poika Jaakko I.