Kuka Pyhä Birgitta oli?

  1. Pyhä Birgitta (1303&8211;1373) oli ruotsalainen pyhimys ja luostarijärjestön perustaja. Hän oli Pohjoismaiden merkittävimpiä henkilöitä keskiajalla. Hän oli uplantilaisen maalaamanni Pietari Pietarinpojan ja Ingeborg Bengtintyttären (Folkungin) tytär. Jo pienestä pitäen Birgittaa kiehtoivat pyhimyslegendat ja uskonnolliset asiat. Hän oli nähnyt myös näkyjä seitsenvuotiaasta lähtien. Hän itse olisi halunnut nunnaksi, mutta perhe naittoi hänet jo kolmetoistavuotiaana Ulf Gudmarin pojalle, joka itsekin oli vasta 18-vuotias. Hänen miehensä oli hiljainen ja alistuvainen ja perheen määräysvalta siirtyi vähitellen Birgitalle. Pariskunnalla oli kahdeksan lasta. Hänen miehestään tuli myöhemmin valtaneuvos ja Itä-Götanmaan laamanni.
Avioliitostaan huolimatta Birgitan kiinnostus uskon asioihin ei laantunut, ja hän keräsikin ympärilleen hengenmiehiä, joiden opastuksella hän tutustui jumaluusoppiin ja hengelliseen kirjallisuuteen. Birgitalla oli läheiset suhteet Ruotsin ylimystöön. Hän oli muutaman vuoden jopa nuoren kuningatar Blankan hovineitona kuningas Maunu Eerikin pojan hovissa.
  1. Birgitta teki miehensä kanssa pyhiinvaellusmatkan Espanjaan 1341&8211;1343, matkallaan hän tutustui aikakaudella vallitseviin hengellisiin ja valtiollisiin kiistoihin. Pian matkan jälkeen hänen miehensä kuoli ja Birgitta omistautui entistä enemmän hengenelämän harjoittamiseen ja hän asettui Alvastran luostariin. Hänen ilmestyksensä vahvistuivat. Kuuluisin hänen ilmestyksistään on, kun Kristus kutsui hänet morsiamekseen ja sanojensa tulkiksi. Birgitta tulkitsi näyn enteenä. Hän ryhtyi saarnaamaan parannusta ja otti tehtäväkseen katolisen kirkon kohottamisen paavien rappiotilasta. Hän kirjoitti näkynsä ja ajatuksensa muistiin. Hänen uskonnolliset avustajansa käänsivät ne latinaksi ja sovittivat ne kirkonopin mukaisiksi. Käsikirjoitus painettiin 1400-luvulla Lyypekissä, jonka jälkeen sitä on otettu useita latinankielisiä painoksia.
Birgitta puuttui myös ajan politiikkaan. Maunu Eerikin poikaa ja hänen hoviaan Birgitta nuhteli kevytmielisestä elämästä. Paaville hän lähetti ystävänsä, Turun piispa Hemmingin välityksellä kehotuksen palata Avigonista takaisin Roomaan ja hän vielä pyysi tätä ryhtymään rauhanvälittäjäksi Ranskan ja Englannin 100-vuotisessa sodassa. Koska Birgitan viestillä ei ollut toivottua vaikutusta, hän matkusti itse lapsineen Roomaan ja lähetti sieltä Paaville kehotuksen palata Vatikaaniin. Paavi Urbanus palasi vuonna 1367 Roomaan ja vahvisti birgittalaisluostarin säännöt. Luostari oli aloittanut toimintansa jo 1346 Maunu Eerikin pojan taloudellisen tuen varassa Vadstenan kuninkaankartanossa.

Birgitta teki 1372 toivioretken Jerusalemiin ja sieltä palattuaan hän kuoli Roomassa 1373. Paavi Bonifatius IX julisti hänet pyhimykseksi 1391.